Matsvinnets magstarka filmtips: Sopor på menyn

Jag är glad att presentera: Matsvinnets första filmtips!

Filmen Sopor på menyn är en timme lång och är diskbänksrealism, som det brukar heta på filmspråk, kring ett vanligt kanadensiskt par som bestämmer sig för att under ett halvår inte handla någon mat alls utan istället leva på mat och dryck som folk slängt eller tänkt slänga matsvinn.

I USA och Kanada slängs mellan 40-50 % av maten som inhandlas. Filmen har ett kanadensiskt perspektiv som jag tycker är något lättare att identifiera sig med än det amerikanska. Den är värd varenda minut.

Allmänbildning och matnytta i public service

Sopor på menyn släpptes tidigare i år på UR.se. Jag missar ofta UR:s arkiv och Play-tjänst när jag letar efter något intressant att titta på. Det är synd. Här finns en förbluffande stor bredd och kvalitet och inte bara, vilket folk i min generation skulle anta, repriseringar av språka på serbokratiska, och tjeckisk barndockteater från 70-talet. Visst finns här en del material anpassat för skolor men det gör det inte sämre för det. Jag skulle vilja säga att det är en allmänbildningens guldkammare! Deras Play-tjänst är OK men katalogen/arkivet (som denna film ligger på) kan ha filmerna längre än Play-tjänsten vilket kan vara värt att komma ihåg. Denna film kan ni till exempel se också under hela 2016 men se den här redan idag.

Don’t go west!

Olikheterna är också mindre än vad många tror mellan paret i filmen i Kanada och genomsnittssvensken eller för den del europén. Vi lever i en globaliserad värld och hälften av all mat vi köper i Sverige också är importerad och vi slänger ungefär 33%, de slänger 40 %  av maten i soporna. På många sätt efterliknar våra europeiska samhällen det amerikanska (och kanadensiska) och mer och mer så för varje år. Man skulle kunna tro att folkvett, klimatförändringar och informationskampanjer, som den lilla jag bedriver här på Matsvinnet.se, men också Stoppamatsvinnet.nu och Slängintematen.se som är uppbackade från ”högsta ort” skulle kunna vända utvecklingen. Icke så. Än så länge går utvecklingen åt motsatt håll vilket betyder mer mot en amerikanskt/kanadensiskt matsvinns-kultur.

(O)Mänskligt beteende

Filmen lär ut en del om våra beteenden kring mat och kommer in på det omfattande matsvinnets bakomliggande orsaker. Redan efter 8 minuter levereras en intressant insikt av torghandlaren på Farmers Market i Vancouver om konsumentbeteendet att ingen vill köpa den sista whatever (ett knippe mangold i exemplet). Vi tenderar att instinktivt tro att det sista exemplaret är dåligt och lämnar det. Hur skulle du själv reagerat? Tänk på ett hur faten på ett buffébord brukar se ut, eller när du har middag. Visst blir det nästan alltid en sista bit över? Det är mänskligt, men det gör det inte mindre onödigt. Vi måste våga utmana oss själva om vi ska kunna förändra den negativa trenden (läs: vi slänger mer mat för varje år, inte mindre) och förändra våra beteenden. Eller som Tristram Stuart formulerar det i ett par geniala minuter efter 27:15  in i filmen: ”At the moment we are trashing our land to grow food that noone eats”.

Börja helst idag med två nya beteenden:
1) titta påSopor på menyn på UR
2) ändra ditt sätt att se på och hantera mat imorgon och framöver

Vi hörs!

 

Samtliga bilder är från klipp ur filmen. Med rättighet från Sveriges Utbildningsradio AB, 2015.

bananperfektion EU socialt accepterat matsvinn size matters orka nektariner waste Nektariner mangoldknippe farmers market fruktsvin mataffär containerfynd

bild från filmen

Samtliga skärmdumpar från filmen med rättighet UR (Sveriges Utbildningsradio AB, 2015).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.