Förklarar krig mot våra ohälsosamt onödiga matvanor

mat,bröd,ingrediens, innehållsförteckning,matsvinn

Egen bild tagen på Hemköp Hornsgatan

Vi pratar för lite om den onyttiga och onödiga mängden skräpmat vi äter och vad det gör med oss och vår hälsa. Skräpmat är förstås inte matsvinn per definition. Däremot är det slående hur dåligt vi äter och att det förkortar och försämrar våra liv och kostar samhället enorma kostnader i sjukvård mm. Varför är det så?

Jag tror det hänger ihop med det jag brukar säga om att vi saknar kontakt med de personer och system som producerar riktig mat och vi har matats (..) av en industri som tjänar grova pengar på att sälja på oss läsk, chips, godis, snacks, raffinerade kolhydrater och andra salta och sockerstinna produkter. Det är dessutom en väldigt ineffektiv resurshantering, innebär onödiga klimatutsläpp och leder till orättvist fördelade matresurser.

Hur kommer matsvinnet in här undrar du kanske? Jo det hänger ihop med vad som är trasigt i livsmedelssystemet som att skräpmat och matsvinnet ”tillåts” gå så långt att vi dör som flugor för att vi äter skräp. Varför måste det ta så lång tid innan våra samhällen drar i bromsen?

Och är det vi eller våra förtroendevalda och samhällen vi ska tacka för att folk nu äntligen börjat morrar i leden och säga stopp?

Skräpmat är också en industriell, sämre form av livsmedel sett till värden eller skador som skapas längs med ett livsmedels värdekedja. Slutligen är det lättare att hälla ut och slänga skräpmat än nyttigare ”relationsmat”.

Så tänk om, gör om, planera din matlagning, undvik mängd”erbjudande”, laga riktigt mat, gärna på recept som räddar maten och maximera näringen av hälsosam mat så lever du längre och må bättre!

Slutligen brukar jag inte skriva inlägg som hälsa, men man kan enligt mitt sätt att se det säga att när vi äter fel och för mycket mat kan det leda till matsvinn och om inte annat orättvist fördelade resurser vilket är ett av skälen till att jag driver Matsvinnet.se. Hör gärna av dig om du tycker detta inlägg var intressant eller om jag är fel ute.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.