Slänga

Flickr: "Soprum och återvinningsstationer - extra-8" by Erik Ottoson Trovalla / Nordiska museet used under CC BY-NC-SA 2.0. Cropped.

Det är oundvikligt att det blir matavfall när man lagar mat och näst intill oundvikligt att också lämna en viss mängd matsvinn. Men målsättningen bör vara att inte slänga något alls. Vi ska inte nöja oss med ens ett futtigt kilo matsvinn per person och år och dit har de flesta privatpersoner ungefär 99 kilo att vandra. Resan jag påbörjat och som jag vill uppmana dig att följa med på, går ju mot #nollmatsvinn.

Så vad bör slängas och vad ska vi rent av slänga? Givetvis är mat som både luktar och smakar illa något vi inte ska äta. Men definitionen av matsvinn är, som de flesta vet vid det här laget, mat som slängs antingen för att den blivit dålig (ofta i onödan) eller sådant som vi felaktigt tror är dålig. Det är gemensamt oavsett om du som slänger är bonde, fiskare eller annan producent, privatperson, butiksanställd eller jobbar i transportledet eller i köket, servicen eller disken på storkök eller restaurang.

Vad vi bedömmer vara dålig mat är också subjektivt. För gravida, gamla och allergiker eller överkänsliga gäller särskilda regler men generellt sett slänger vi hellre än tvärtom och det måste vi försöka sluta med. Skälen varierar. Vi kanske vill vara ”på den säkra sidan”, tänker på gästens bästa, på att vi vill behålla vårt jobb osv. Jag ser jag två enkla och tydliga men också utmanande förändringar vi måste skapa här:

  1. Att se till att maten inte blir dålig genom god planering, förvaring, tillagning och att servera lagom stora och rätt komponerade portioner.
  2.  Att utmana definitionen av vad som är dålig mat.

För att lyckas med ovan kan en gnutta fantasi hjälpa till när vi planerar att tillaga och använda mat som är på väg att bli dålig men innan den faktiskt blir för dålig. Följ t ex Matsvinnet.se på Instagram. Mycket viktigare är ändå att ha koll på vad man har hemma i köket.

Ta för vana att liksom du går igenom din garderob inför en ny säsong, återkommande göra en inventering av mat och råvaror som finns i frysen, kylen och i rumstemperatur innan det hinner bli dåligt. När du gör det gäller att ditt sunda förnuft är minst lika viktigt som sista förbrukningsdag (ska alltid följas) och bäst-före-datummärkningen (ska oftast inte följas hävdar jag) för att avgöra vad som behöver slängas.

Se gärna till att det som slängs komposterras i en varmkompost och bara i sista hand låt det gå till biogasinsamling i din kommun. Se det för vad det är, din resurs, inte sopor.

 

Image credit: ”Soprum och återvinningsstationer – extra-8” by Erik Ottoson Trovalla / Nordiska museet, used under CC BY-NC-SA 2.0. Cropped from original.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.