Odla

Flickr: ”Mom’s gardens" by anjuli_ayer, used under CC BY-NC 2.0. Cropped.

Alla kan inte göra allt men alla kan göra något är ett motto vi gillar här på Matsvinnet. Därför säger jag rakt ut: alla kan odla!

Att odla sin egen mat är också enklare än det kanske låter. Den här guiden ger argument till och tips om hur man kan komma igång med sin egen odling eller skala upp den redan påbörjade lite mer. Fler närliggande tips jag rekommenderar att man läser är om kompostering.

Lätt, billigt och eko-logiskt!
Om du odlar i pallkrage på tomten, balkonglåda, på kolonilott eller i urban miljö, kärvs mycket begränsad investering i plats, tid och pengar. Andra odlar för eget bruk men har sikte på att bli jordbrukare eller komma igång med egen produktion och gårdsförsäljning och återigen andra odlar för ökad sinnesro och kontemplation.

Skälet till att vi kan leva så rikt som vi gör i dagens samhälle är dels att vi under framförallt de senaste drygt 50 åren, haft tillgång till billig (läs fossil) energi, och dels experimentlustan, forsknign och utvecklingen av nya resitenta och nyttigare sorter, jordbrukstekniker och metoder. För 12 000 år sedan eller möjligen ännu längre tillbaka slutade vi successivt att leva som jägare-samlare för att bli mer bofasta jordbrukare, vilket varit en avgörande milstople i den mänskliga utvecklingen. Läs gärna mer om detta i artikeln ovan och även här.

Fler skäl till att också du bör odla din egen mat:

  • Det är kul, utvecklande, gott och nyttigt att odla sin egen mat.
  • Det ligger nära tillhands att börja kompostera, vilket därmed tillför en viktig dimension för att kraftigt minska matsvinnet och innebär att leva mer i harmoni med kretsloppen.
  • Du gör en stor gärning om det så ”bara” innebär ett par inhandlade krukor kryddväxter du planterar om och skördar färska örter när du önskar.
  • Om du börjar odla för att vara delvis självförsörjande eller om du i en framtid vill skala upp till egen gårdsförsäljning kan du både spara och tjäna pengar. I nuläget finns flera utbildningar för att bli småskalig hantverksmässig matproducent via Eldrimmer och andra. Är du under 40 år och startar jordbruk finns också stöd via Jordbruksverket m fl.
  • De flesta barn älskar att odla! Att få själva sätta ett liv till verket och ta hand om det är bra sätt att träna ansvarstagande och naturvetenskaplig mognad och förståelse vilket är populärt bland barnen redan i förskoleåldern. Det är också en viktig byggsten i deras framtida liv som samhällsmedborgare i en föränderlig klimat och värld.
  • Odling är universellt och högst mänskligt. Att odla mat och växter till dig själv och dina närmaste är givande och minskar matsvinnet och ökar respekten för maten och skapar eftertanke om hur vi konsumerar mat i dagens samhälle. Matsvinnet efterlyser i vårt matmanifest mer av denna respekt för att kunna skapa en riktig samhällelig förändring. Är du redo att ta det till nästa nivå läser även det.

Vill du komma igång och vet mer?
Standardtipset är att fråga runt bland personer och organisationer i din närhet och googla och kolla runt på forum. Köp en bok på temat. Jag gillar skarpt den praktiska och duktiga Lena Israelsson, som också twittrar och jag läser även med stor behållning The Secret Gardener av Elin Unnes, som även bloggar.

Lyssna runt bland släktingar, vänner, på odlingsforum så märker du snart att det finns odlingskunskap i din direkta närhet. Jag är koloniodlare och vill slå ett slag för kolonirörelsen och odlandet som en lokal kunskapskälla. Sök efter närmaste förening på din ort eller grannkommunen. Koloniträdgårdsförbundet eller kommunen kan även vara behjälpliga med detta. Kommunen kan även tillåta och upplåta utrymme för s k stadsodling för att skapa mer hållbara städer där outnyttjad mark används bättre.

De har bedrivs f ö också framgångsrikt biodling i mer urbana områden, se t ex BeeUrban i Stockholm.

Kurser för inspiration och kunskap
Det erbjuds kurser som ibland spänner över en termin och ibland bara ett par tillfällen om hur man odlar hållbart, hållbar utveckling och annat relaterat om miljöhistoria på ABF, Folkuniversitet, folkhögskolor, Medborgarskolan och även bland permakulturodlare, läs mer om det senare här.

Alla kan göra något!
Oavsett hur du bor kan du starta på din balkong, i ditt köksfönster, i pallkrage på tomten eller i en urbant anlagd rabatt. Om du vill, och det lär du snart vilja, kan du gå till den högre skolan också skaffa växtbelysning och värmemattor och förodla plantor under vårvintern och våren och kanske rent av övervintra i källare eller garage sådana växter som inte klarar av att stå ute året om.

Plantorna som du själv drivit upp ger kunskap och till och med kärlek tillbaka. Man kan faktiskt säga att du inleder en livslång och livsviktig relation.

Respekt för maten och eko-logik 
Det ligger också nära till hands att man får ett mer holistiskt perspektiv på odling och därmed mer respekt för maten. Jag har en gillar t ex sidan Slahseko för att den sammanställer korta och konkreta nyheter och tips på temat ekologiska mat och hållbar på ett lättbegripligt sätt.

Image credit: ”Mom’s gardens” by anjuli_ayer used under CC BY-NC 2.0. Cropped from original.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.