Laga

Flickr: ”Ketchup!” by Chris Poole, used under CC BY-NC-SA 2.0. Cropped.

Du kan minska matsvinnet mycket bara genom hur du lagar och framförallt planerar din matlagning. Dels genom att har koll på vad du har för råvaror som behöver lagas till innan de blir dåliga och dels våga tänka lite nytt och i etapper.

Vikten av att planera förstår alla och nödvändigheten av det har jag tjatat en del om bl a här. Jag tänkte istället förklara vad jag menar med att laga i etapper med hjälp av ett exempel. Du har köpt, odlat, eller dumpstrat för mycket (eller ätit för mycket annan mat medan den du redan haft börjat bli dålig) tomater som nu börjar se lite gamla ut. Eller så var de så där vintrigt billigt smaklösa tomaterna (prova gärna att odla dina egna så får du smaka på skillnaden!). Gör såhär:
– Lägg hälften i en ugnsform med olivolja, hela vitlöksklyftor, lite salt och svartpeppar och gärna torkade eller färska kryddor (salvia, basilika, oregano och/eller timjan). De gör inget om det är en odlad krukkrydda som börjat vissna, smaken sitter ändå kvar.
– Mixa andra hälften slät med samma kryddor och lite fräst lök och vitlök.

Blanda ihop båda rörorna eller använd var för sig som tillbehör till annan mat. De håller sig en vecka i kylen eller sex månader i frysen (läs här om infrysning . Tomatsåsen går bra ihop med pasta, på en pizza, till en köttgryta eller passera den och gör egen tomatjuice eller ketchup (då behövs även andra ingredienser).

Konceptet med planering och etappvis tillagning kan appliceras på allt möjligt. Bröd som blivit lite torrt kan bli del av en gazpacho eller rostas till krutonger eller torkas och mixas till ströbröd utan tillsatser*.

Kyl ner maten fort

Det är också av stor vikt för hållbarheten att kyla av mat som lagat så snart som möjligt efter tillagning. Mer om förvaring här. Ett sätt att spara tid och energi (och kanske också förlänga livet på din kyl och frys) är att kyla het mat i vattenbad eller utomhus, utan lock försvinner värmen snabbare.

* När man börjat noggrant undersöka innehållet blir det sport att räkna konstiga ingredienser. Gör som tanten på bilden, som jag såg i en mataffär och kolla noga ursprung för ströbrödet eller limpan. Det slutar med att du bakat själv eller köper kvalitetsbröd.

mat,bröd,ingrediens, innehållsförteckning,matsvinn

Egen bild tagen på Hemköp Hornsgatan

Image credit top image: ”skhug” by Yoni Lernerused under CC BY 2.0Cropped from original.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.