Handla och planera

Flickr: ”Lagom" by Helena Taubner, used under CC BY-NC-SA 2.0. Cropped.

Alla hushåll är inte redo för veckoplanering och att storhandla maten. Bara tanken på inköpslistor får en del att slå bakut. En noggrant planerad inköpslista med begränsade utrymmen för spontanitet låter knastertorrt för de flesta.

Att överhuvudtaget planera matinköpen kan kännas lika spännande som en ökenvandring men, rätt använd sparar det din dyrbara tid, pengar och hushåller bättre med jordens resurser. Ordet hushålla har rent av gett upphov till namnet ekonomi*. Så om jag antar att du tycker att pengar och ekonomi låter roligare än hushållning är det här tipset för dig.

Dessutom har jag tagit fram ett verktyg, fritt för alla att kopiera och spara ner på sin egen dator, eller skriva ut som den är och skriva sina egna namn på och därefter få en smidigare vecka. Jag kallar det för Matsvinnets Veckoplanering och den lämpar sig att skriva ut och planera hushållets aktiviteter, inklusive vad man ska tillaga och äta respektive dag. Detta kommer garanterat minska matsvinnet i ditt hushåll!  

 

Veckoplanera

Ta en titt i kylskåp, frys och köksskåp och skafferi innan du gör din inköpslista och planerar dina inköp. Vad finns hemma? Vad har kort datum och behöver ätas i veckan som kommer? Vad behöver du köpa för att laga det? Veckoplanering minskar matsvinnet och sparar tid.

Inköpslista

A och O när det kommer till att handla mat och att minska matsvinnet är att ta kontrollen över inköpen. En tumregel är att två tredjedelar av alla inköpsbeslut fattas i mataffären. Om butiken styr vad du handlar mer än vad du gör blir det naturligtvis så att du köper mer och annat än vad du egentligen behöver. Tyvärr innebär det ofta sådant som vi sedan slänger i högre utsträckning än om du själv köpt efter eget behov. Alltså ökar matsvinnet utan inköpslista och planerade inköp. Så skapa en inköpslista genom att skriva en hederlig lapp och ta med till mataffären eller genom att via din e-handlare se vad du tidigare beställt och utgå från den (vilken även sparas och prenumereras på).

Handla mat online

Bor du så till att det går så öka gärna andelen av dina matinköp som levereras hem till dörren. Tunga varor och personer som inte har bil har också mycket att vinna på denna service. Linas Matkasse inledde något av en matrevolution i Sverige och innebär en sund konkurrens i branschen som också banade vägen för kedjornas egna varianter och gav upphov till mer nischade aktörer Årstiderna, Gröna Gårdar och Ekolådan och fler lokala varianter. För många hushåll har det inneburit mer ”kvalitetstid” och troligen även förbättrad hälsa av att äta nyttigare, mer varierat och rätt dimensionerat.

En intressant uppseglare som vi har testat ett antal gånger är Matsmart.se som säljer mat som butiker och distributörer annars ofta slänger, till ett lägre pris till konsumenter. Alla vinner så länge ni lyder den gyllene regeln om att bara köper vad ni behöver!

Bara tanken på att slippa stressen med att handla direkt efter jobbet och därefter laga med hungriga gnälliga barn hängandes i benen borde göra att fler lägger en större del av sina köp här. Återkommande har e-handlarna kampanjer där de bjuder på en kasse, fri leverans eller liknande. Dessutom finns miljövinster i att handla sin mat online eftersom leverantörerna jobbar med att effektivisera logistiken och ekonomin. E-handlare har slutligen också en obruten kylkedja, så maten håller dessutom bättre kvalitet än om du själv handlar eller gör ett par andra ärende med matkassen på väg hem.

Storhandla

Om du gjort en inköpslista, helst för ungefär en vecka så kan du kompletteringshandla under veckan om du behöver. Man kan storhandla online via sin handlare eller de nischade handlarna (se ovan) eller i fysisk mataffär. Om du planerat bra kan du rent av handla hela veckans mat och under helgen göra storkok och kanske också laga någon dag under veckan. På så sätt kan du sedan ta fram och värma på färdig mat och spara åtskilliga timmar och bekymmer under veckodagarna. Mer om detta under Laga-tipsen. En varning är på sin plats. Storhandla innebär ofta att man har tid och plats för att gå på erbjudanden liknande ”köp 3 för priset 2” ”få xyz på köpet”osv. Det är en vanlig källa till matsvinn eftersom man köper på sig mer än man kan/hinner äta upp. Se nedan om Minska mängdrabatterna.

Handla

Fokus

Gå in för att handla efter din inköpslista och veckoplan. Zooma in på vad du behöver och försök blocka ut alla härliga lockerbjdanden som handlaren helst ser att du fastnar för. Erbjudanden med stor effekt på matsvinnet är ändå rabatterade varor med kort datum. Ofta är det 30-50 procent rabatt på t ex charketurier, styckat kött och mejerivaror med kort datum. Det kan spara flera hundralappar per månad om man sätter det i system att titta efter. Butiken minskar sitt ganska omfattande matsvinn. Miljö vinner. Alla vinner! Men köp bara sådant du vet att du hinner äta upp de närmaste dagarna eller frys in det. Mer om detta under Förvara-tipsen.

Minska de illusoriska mängdrabatterna

Hoppa över lockelsen med butikernas och tillverkarnas som vill sälja mer än vad du egentligen behöver. Lätt sagt, ganska lätt att genomföra och det sparar dina pengar och minksar matsvinnet. Det är mer en generell än en absolut regel att aldrig gå på ”3 för 2”-erbjudande för alltsom oftast har den ekvationen en förlorare: du (betalar mer pengar, kånkar, slänger eller överäter) och en vinnare: tillverkare/handlaren (större försäljning, omsättning av lager och ekonomi). Vissa saker (färskvaror) är värre än annat. Givetvis finns också undantag. T ex om man köper sådant som är närmar sig sista-förbrukningsdatum  eller bästföre-datum som du misstänker butiken kommer slänga annars och du vet att du kommer äta/frysa/förvara under längre tid. Är du en person som handlar enligt Planera, punkt 1 (Inköpslista) så är mycket redan vunnet och något mängderbjudande hit eller dit på något som du ändå snart behöver köpa, kanske torrvaror eller annan vara med lång hållbarhet, leder kanske inte till större matsvinn. Vet du med dig att du äter upp det i tid och det är billigare, köp! Avstå annars.

Äntligen hemma

Handlar du i en vanlig mataffär och har långt att åka eller lång tid tills maten kommer hem, ta gärna med en kylväska och kylklampar, särskilt sommarhalvåret.

Frys in det du inte tror du kommer hinna äta men märk först upp det ordentligt. Läs mer tips om förvaring och bäst-före.

* Ordet ekonomi är grekiskt och är sammansatt av oikos, ”hem” och nomos, ”lag” och betyder egentligen ”hushållning” med knappa resurser. Alltså läran om hur man skall få ett hem eller en gård att gå runt. Källa: https://sv.wikiversity.org/wiki/Nationalekonomins_grunder

.

Image credit: ”Lagom” by Helena Taubner, used under CC BY-NC-SA 2.0. Cropped from original.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.