Förvara

Flickr: "Carrots Are The Answer" by Sharon Drummond, used under CC BY-NC-SA 2.0. Cropped.

Förvaring är lika viktigt som ekonomiskt fördelaktigt och faktiskt också roligt!
Här kommer en lista på 11 saker vi alla kan göra för att minska matsvinnet. Sunt bondförnuft skulle man kunna säga. Nyckelorden är: var sak på sin plats, tätslutande förpackningar mot luft och solljus, högakta hygien och att respektera råvarans livscykel. Eller med andra ord att förstå och minimera de omgivande faktorer som negativt påverkar en matvara under transport och slutförvaring. Metodiskt och enkelt, eller hur? 

Historiskt har bra matförvaring varit en fråga om liv och död. Åt du fel, vilket var mer lätt hänt förr i tiden, kunde du bli mycket sjuk, till och med dö. När moderna bekvämligheter som kyl och frys, som fortfarande på 1960-talet var ovanliga i Sverige, och datummärkningen ockuperande överlevnads-centra i våra hjärnor gav vi upp lite av vad det innebär att vara en människa. Detta är historien om hur gammal och ny kunskap gifter sig som smör och på en skiva nybakat bröd. För att förvara som en mästare behöver du ha koll på några basala saker.  

 • Ställ in kylvaror i kylen, respektive frysta varor i frysen, så fort som möjligt och låt dem aldrig vara längre än nödvändigt utanför kyld miljö och i direkt solljus på väg till hemmet.
 • Anpassa temperatur och plats för förvaring efter dina förutsättningar och utifrån respektive vara. Ha gärna minst en termometer i kylskåp och frys, en uppe och en nere är att föredra. En del kylskåp/frysar är kallare uppe andra nere. Provmät genom att flytta på termometern. Temperaturen i ett kylskåp bör aldrig överstiga +8°C. Kött och mejerivaror förvaras där det är som kallast och grönsaker där det är varmare.
 • Rekommenderad temperatur: Kyl +5°C, sval +6°C till +12°C, frys -18°C. Särskilt känsliga varor är feta och färska varor som färsk korv, köttfärs, vakumförapckad lax och rökt fisk samt andra varor märkta med sista förbrukningsdag.
 • Plastburkar/lådor, frystejp eller etiketter att skriva på och en märkpenna är dina bästa nya kompisar. Skaffa ett lager och av samma tillverkare och modeller av burkar/lådor så kan du stapla dem på varandra. Märk allt som ska frysas in. Snabbare än du tror har du sparat ihop till den där maträtten du inte trodde du kunde få till när butiken är stängd och andan faller på. Känn redan nu efter hur rik och smart du faktiskt är.
 • Metallburkar och glasburkar är annars mina favoriter eftersom de lättare blir renare och därmed heller inte avger smak från tidigare rätter. Dessutom är de mycket snyggare att se på och skönare att hantera. Numera går det att få tag i ungssäkra lunchlådor i stöttåligt glas från t ex ditt lokala småländska möbelvaruhus. Därmed också mycket mindre cancerogent än mikrad plastlåda..
 • Plastpåsar i återförslutbara (s k ziplock) versioner som kan handdiskas och torkas över t ex nappflasktorkställ för att därefter användas igen och igen. Om man vill frysa in i dessa har de ofta etikett på sig (texten kan suddas ut med scotch-brite) . Man kan få till en vakuumeffekt om man pressar ut luften vilket sparar plats och förlänger livstiden.
 • Har du en sval eller ett matförråd? Där kan du med fördel förvara rotfrukter, sallad och många grönsaker, nötter och en del kolonialvaror som mår bra av mörkt och svalt men inte trivs eller ryms i kylen.
 • Kyl ner och sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt eller kylas i kallt vattenbad. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, kylas i vattenbad eller vid minusgrader även utomhus på uteplats eller balkong om du har tillgång till sådan.
 • Ta för vana att göra en rejäl inventering och städning av främst kyl och frys, minst ett par gånger per år. Tvätta ur ordentligt och töm eller släng sådant som behöver tas om hand. Hittar du saker som är på väg att passera bäst-före datum: laga till eller frys in. Måste du slänga något så har du lärt dig att du löpande måste försöka har bättre koll.
 • Få varor mår bra av att förvaras i över normal rumstemperatur. Ändå har många mjöl, gryn och dylikt för varmt placerat i  skåp över kyl/frys. Förvara istället mjöl och dylikt mörkt och svalt och i en plastpåse med återförslutning (ziplock) eller med  för att förlänga livstid och minska risk för ohyra.
 • Vi har en frukostlåda i kylen som innehåller allt man behöver till frukost. Den sparar utrymme och på så sätt glömmer man inte den där leverpastejen man bara äter på helger tillsammans med picklad gurka.
 • Vi r har också en låda i kylskåpet med texten ”Ät mig först” på, se här, skriv ut och sätt i plastficka och tejpa på lådan för garanterat minskat matsvinn.

För övrigt är slattar små steg på vägen till #nollmatsvinn. Frys in (ej provsmakade) slattar av vin, grädde, fond eller dylikt till en framtida sås, gryta, röra, redning eller soppa.

Grädde som närmar sig bäst-före-datum kan vispas och frysas in för att bli en gräddsås eller soppa en annan dag. Har du små del av mjöl, frön, nötter, gröt, kokade eller blötlagda spannmål mm så blanda alltsammans till ett gott matbröd. Det är inte stor skillnad på grahamsmjöl, vetemjöl, dinkelmjöl osv. Kanske kan du även gå i med lite riven morot, squash eller t o m palsternacka och potatis som blivit lite mjuk. Det blir oväntat gott!

Smart, gott, prisvärt, nyttigt, klimatsmart och ”matsvinns-smart”. Tack för att du hjälper till att göra planeten lite mer välmående och vackrare och din mage och plånbok lite gladare.

Observera gärna att särskilda regler kan gälla personer med nedsatt immunförsvar och gravida. Läs mer här. Läs även här om Livsmedelsverkets tips uppdelat i olika kategorier .

Mina tips ovan är en blandning av egna tips och inspiration från boken 100 sätt att rädda maten, av Annica Triberg, Förvara maten rätt från Livsmedelsverkets och Tips & Trix från Konsumentföreningen Stockholm.

Tyck gärna till om våra tips eller lämna egna i kommentarsfältet. Kontakta gärna Matsvinnet för att göra oss bättre. Tack. 

Image credit: ”Carrots Are The Answer” by Sharon Drummond, used under CC BY-NC-SA 2.0Cropped from original.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.