Äta ute

Flickr: ”What’s In Yours?" by Alexa Clark, used under CC BY-NC 2.0. Cropped.

Det första tipset för att minska matsvinnet på krogen gäller även hemma: det du inte orkar äta upp, kyl ner det snabbt och spara det till imorgon eller kommande dagar. På restaurang betyder det i klartext att be om doggybag. Du sparar också pengar och tid om du tar med det som lunch dagen efter och drygar ut med lite färska grönsaker eller andra basvaror som bröd, ris, eller annat som passar.

Vad ska man då äta och vad ska man hålla sig ifrån på krogen? Det är svårt att ge annat än grova riktlinjer eftersom syftet med att äta på/från restaurang varierar in i det oändliga liksom det kan vara svårt att avgöra vilka förutsättningar som ligger bakom det som serveras på krogen. Vad som är ”rätt” och är ”fel” är svårt också eftersom det är svårt att avgöra hur selektivt och efter vilken värdegrund restaurangen köper in sin mat.

Jag inkluderar därför hållbart utnyttjande i kalkylen att minska matsvinnet genom att det ökar respekten för maten. Med det sagt hoppas jag sprida lite ljus och ge nya tankar nedan.

Smaklig spis!

 1. Restaurangen – se restaurangen som ditt andra vardagsrum

  Det kan låta märkligt och svårt men ta en minut till att skapa dig en bild av hur det är att jobba i på den restaurang du senast besökt och hur tror du givet de att de väljer att köpa in mat av högre kvalitet eller försöker de hela tiden minska kostnader för råvarorna. Tänk på atmosfären, kvaliteten, service, näringsinnehåll ja t o m personalpolitiken.Låter det väl avancerat? Skälet med övningen är att du då kan upptäcka sådant du annars inte ser. Baserat på det kan bli nyfiken och ställa frågor och krav. Restauranger lyssnar ofta mer än mataffärer på sina kunder, som de kallar gäster, eftersom de är snabbare än livsmedelsbesökarna om att gå någon annanstans och sprida ordet om upplevelsen.Gjordes något för att du skulle slänga mindre, äta upp, återvinna förpackningar osv? Det smakade kanske gott men gjorde det också gott ”på sista raden”? Om inte, vad kan du göra för att förändra den känslan? Våga ställa frågor och krav på din krogen. Är du missnöjd, säg till och blir du inte nöjd med svaret eller behandlingen, gå någon annanstans!

 1. Makthunger – din röst och dina pengar är din makt och din valsedel

  Precis som i livet i övrigt och i mataffären kan det kännas omöjligt eller svårt att ta in alla aspekter på vad effekten på lokala och globala bönder, jordbruksmark, vattendrag, djurhållning av det mål mat du har framför dig. Förhållandena som det som utgör din måltid fått och förlorat livet på för din njutnings skull kan inte i varje tillfälle analyseras men, bör ändå så ofta som möjligt beaktas. Försök agera som om du var bonde som kommit in och ätit det hen sålt som det blivit reataurangmat av. Hade du då lagt dricks eller kanske bett om pengarna tillbaka?

 1. Lokalsmart och klimatsmart – ät lokalproducerat och i säsong på din lokala krog

  Stöd gärna din lokala restaurang. Det är inte sällan både trevligt och nyttigt att ha en relation en krögare eller restauratör. Du kommer förstå fler aspekter av livsmedelsindustrin och får nya insikter om vad det innebär att ha mat och service som sitt levebröd.Beställ och fråga efter varor som är lokalt producerade. Helst också i säsong och producerade under juste förhållanden. Det är viktigt eftersom livsmedelsindustrin är den tredje värst bidragande faktorn till fossila utsläpp.

 1. Gilla eller ogilla kött men välj av rätt orsaker

  Billigt kött = dåligt kött. Välj svenskt ursprung, minska mängden kött, ät varierat och betala för kvalitet! Jag tillhör dem som tror att köttuppfödning kan vara en del av lösningen till ett mer hållbart jordbruk och utnyttjande av jordens resurser. Småskaligt, närproducerat och vilt kött i måttliga mängder (gärna lägre än rekommenderade dagsintaget) kan inte vara fel ur vare sig klimathänseende och för egen/mänsklig hälsa. Mer om kött här.

 1. Ät certifierad fisk och skaldjur och köp från lokal, småskalig produktion.

  80 procent av världens samlade fiskebestånd är hotade av överfiske. Ladda ner Köttguiden-appen. De flesta hotade sorter av tonfisk (se komplett information här) som alltjämt erbjuds på krogen och i mataffärer om du handlar till lågt pris av en mindre noggrann eller engagerad krögare. Certifierat fiske märks ASC, MSC, KRAV osv. Ja, du kan äta jätteräkor, trots den berömda anti-scampi-filmen som har några år på nacken. Numera erbjuds vildfångad eller ASC/MSC-uppfödda jätteräkor. OBS, dessa får du med 100 procent säkerhet INTE när du köper dagens lunch för under hundralappen i t ex det billiga thai-krogen. Småskaligt fiske är att föredra eftersom storskaligt internationellt fiske dras precis liksom jordbruk med samma fartblinda utkonkurreringsmekanismer som slår ut artdiversitet och småskaligt odling/fiske/jordbruk och därmed arbetstillfällen och fördjupar fattigdom i världens fattigaste länder.

Image credit: ”What’s In Yours?” by Alexa Clark, used under CC BY-NC 2.0. Cropped from original.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.