Recept med överbliven pasta

"Pasta 5.” by Guy Renard used under CC BY 2.0. Cropped from original.

Överbliven pasta för lätt tankarna till trassligt hår och klister. Men det finns bra knep för att skrämma upp gårdagens pasta så att den känns som ny igen. Eller ännu bättre: ge den en helt ny skepnad. Vi ger dig inspiration att trolla fram en helt ny måltid på nolltid.

Pastasallad

Kylskåpskall, torr pasta med stora åbäkiga bitar rå lök, paprika och gurka och allt annat än mogna tomater. Låter det gott? Nej, tänkte inte det. Det är en pastasallad gjord av någon som själv inte gillar pastasallader, eller matlagning heller för den delen. Vi kan bättre!

4 tips för En Riktig Pastasallad

  1. Gör en god dressing till salladen – det är A och O.
  2. Skär eller hacka övriga ingredienser i mindre bitar, så att du kan få lite av varje i varenda tugga.
  3. Se till att pastan är varm (men inte kokhet) – kolla in bonustipset längre ner
  4. Lägg alla ingredienser i en STOR skål, häll på lite lagom med dressing och vänd varsamt in dressingen, så att salladens alla beståndsdelar får lite dressing-love.

Makaronilåda, makaronipudding och pastagratäng

Kärt barn har många namn. Pastagratänger är bland det enklaste som finns att laga. Det är dessutom billigt, räcker ofta till flera måltider och gott att äta som lunchlåda. Och variationsmöjligheterna är oändliga. Allt du behöver är kokt pasta, en äggstanning eller någon annan form av sås, lite riven ost och en ugn. Och något att småäta på medan du väntar på att gratängen blir färdig.

Frittata med pasta

Frittata är Italiens variant på omelett. Precis som omeletten görs den på ägg och smaksätts med andra smaskiga saker, som gårdagens rester till exempel. En frittata på överbliven pasta har det vackra namnet Frittata di maccheroni, som ska ha sitt ursprung i Neapel. Här tipsar vi om en smarrig variant med pasta, lufttorkad skinka och zucchini, men improvisera gärna med fyllningen – basen och tillagningen är densamma.

Pastapytt eller pytt-i-pasta

Grundidén är att steka pasta i stekpanna i olja eller smör, tillsammans med grönsaker, bönor och/eller kött, utan att tillsätta någon varm sås. Tycker man att det blir torrt kan man toppa med någon god dressing, eller svänga ihop en kräm på matyogurt med något man gillar. Och så överkursen: lite riven parmesan och rostade frön om du gillar det.

Stuvade makaroner

Klassikern stuvade makaroner görs genom att koka makaroner i mjölk från början. Men du kan också göra stuvningen för sig, och tillsätta pastan efteråt. Stek köttbullar eller korv under tiden, och middagen är klar.

Pastasoppa med mjölk

Ok, det här receptet kanske låter konstigt, men för barn som älskar pasta, mjölk och smör kan det här vara en succé. Alltså: värm mjölk, häll i kall pasta, tillsätt en klick smör och smaka av med salt. Klart!

Spaghetti med stekt ägg

Perfekt när det verkligen ekar tomt i kylen, och det enda du har är överbliven pasta, några ägg och vitlöksklyfta kvar. Tips: värm upp pastan enligt bonustips nummer 2 nedan.

Ännu mer överbliven pasta-inspiration

Bonustips

Våra två bästa tips för att skrämma upp en kylskåpskall pasta:

  • Stek pastan i smör eller olja. Den får en god stekt smak och blir lite knaprig, beroende på hur länge du steker den. Ät tillsammans med hårdstekt broccoli, riven parmesanost, lite vitlök och chili flakes. Eller något annat du gillar.
  • Lägg den kalla pastan i kokande vatten i bara 10 sekunder eller så, tills den blivit varm. Sila pastan, lägg tillbaka i kastrullen, ånga bort resterande vätska och tillsätt sås eller smör/olja.

Vad är det bästa sättet att värma pasta på tycker du?

Image credit: ”Pasta 5” by Guy Renard used under CC BY 2.0. Cropped from original.

Dela
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *