Recept med överbliven julmat

Julen är en tid av överflöd, och för många av oss är det helt otänkbart att maten på ett julbord skulle ta slut. Men hur många dagar i rad orkar man äta julbord egentligen…? Här hittar du tipsen som förvandlar överbliven julskinka, gravad lax och risgrynsgröt till något alldeles o-juligt och nästan nytt.

Recept med överbliven julskinka

När det kommer till att laga mat på rester är julskinka egentligen som vilken skinka som helst. Har du massor kvar, frys in i det i tjocka skivor och ät det som kassler. Frys in det i små bitar som du kan ta fram när du ska göra pyttipanna, skinksås till pastan eller blomkålsgratängen. Tunt skivad kan du ha den som pålägg till frukosten eller på varma mackor. Här kommer några av våra bästa recept, där julskinkan sätter kronan på verket.

Recept med överbliven gravad eller rökt lax

Med enkla basingredienser som mjölk, grädde, ägg, mjöl och ost kan du trolla fram alla möjliga sorters laxrätter med laxen som blivit över från någon av våra högtider. Här kommer några exempel som inspiration.

Recept med överbliven sill

Köpt inlagd sill håller generellt längre än egengjord, och sill i klar inläggning längre (3 månader) än en sill i krämiga såser (2 veckor). Som tillbehör till potatis funkar de som en snabb lunch. Men visste du att det finns en massa andra, mer spännande rätter du kan trolla fram med en liten sillslatt?

Recept med överbliven risgrynsgröt

Risgrynsgröt går utmärkt att frysa in och äta till frukost eller mellanmål. Eller så lyxar du till det och gör pannkakor eller en efterrätt av den överblivna risgrynsgröten! Och för den som älskar en av Finlands nationalrätter, Karelska piroger, så är halva jobbet gjort om du redan har (osötad) risgrynsgröt i kylen.

Recept med överbliven pepparkaksdeg eller pepparkakor

Pepparkakor i all ära, men efter ett tag blir det lite uttjatat till fikat. Enklaste sättet att äta dem på ett annorlunda sätt är att äta dem som kex till goda ostar. Men de kan också förvandlas till pepparkaksdoftande kakor och cheesecake – eller varför inte glass?

Fler tips för julens matrester

Andra som har bra tips om hur man minskar matsvinnet vid julborden och julbufférna, där svinnet oftast är som störst, och som ger en del bra tips från ett restaurangägare, kockar och krögare, är:

  • Destination Sigtuna som inom begreppet hållbar destination målmedvetet arbetar för besöksnäringing i den kommunen har gett ut inte mindre än två receptsamlingar som minskar matsvinnet: 2016 heter den En godare Jul från köksmästare på Sigtuna och Arlandas.
  • Konsumentföreningen Stockholm, med Louise Ungerth som bloggar oförtrutet mot matfusk och matsvinn och ger goda exempel. Här tipsas om att, istället för att lägga på för mycket på tallriken, gå fler rundor. Helst då 7 rundor.. Hmm, hur många av oss gör det? Värt att tänka på är det i alla fall. Konsumentföreningen Stockholm driver som många av er säkert känner till också sidan Slangintematen.se.

Har du fler goda exempel från någon som minskat matsvinnet av julmat att dela med dig av så kommentera gärna!

God och en matsmart jul utan matsvinn!
#nolmatsvinn #20procentbattrevarld

Image credit: Flickr ”Julmat” by Johan Bryggare, used under CC BY-SA 2.0. Cropped from original.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *