Recept med bananer

Övermogna, prickiga bananer
Bananer. Stekt banan, fryst banan, torkad banan, mixad banan och bakad banan – alltid lika gott. Vi svenskar äter mest bananer per person i världen, av alla länder som inte själva odlar bananer. Och nyttigt är det också! Här hittar du inspiration om vad du kan göra annat än bara äta upp dem, rätt upp och ner.

Banankaka

Övermogna bananer är jättebra att ha i kakor, för de ger kakan både sötma och fyllighet. I Sverige är det fortfarande ganska ovanligt att baka med banan, men i länder som USA och Kanada äter man till och med ibland banankaka till frukost.

Banansmulpaj

Smulpaj är superenkelt, gott och nästan helt omöjligt att misslyckas med. Den klassiska smulpajen görs med annan frukt, men här tipsar vi om ett recept på banan. Du kan ersätta en del av bananen med andra frukter om du vill, som till exempel jordgubbar.

Banankladdkaka

Banan + choklad i en kaka. Kan det bli fel?

Bananmuffins

På sajten Camillas Lantliv har vi hittat ett recept på bananmuffins som är både enklast och godast. Kavla upp ärmarna och sätt igång!

12 muffins | 200 grader | 15-20 min

Ingredienser

2 ägg
150 g socker
1 tsk vaniljsocker
200 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
125 margarin
4 mogna bananer (2 mosas i smet, 2 att skiva till toppen)
Kokos till topping
Vispad grädde som tillbehör (valfritt)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna lite.
  3. Vispa ägg och socker riktigt mycket så det blir vitt och fint.
  4. Tillsätt det smälta smöret som nu har svalnat.
  5. Blanda alla torra ingredienser och kryddor i en skål.
  6. Blanda i det torra i smeten, och rör med en slev till en slät fin smet (inte vispa). Blanda till sist ned två mosade bananer i smeten.
  7. Skeda upp smeten i muffinsformar ca 2/3.
  8. Skiva upp de två sista bananerna och lägg skivor på varje muffins.
  9. Toppa muffinsen med kokosflingor.
  10. Stek i ugnen ca 15 min i mitten, eller tills de fått fin färg
  11. Servera de nybakade muffinsen med en skvätt vispad grädde.

Frukostflingor med banan

Den som en gång börjat göra egna frukostflingor, eller granola som det också kallas, går sällan tillbaka till att köpa färdiga blandningar. Det är enormt mycket godare och billigare, och du får frukostflingor som är PRECIS som du själv vill ha dem. Du som gillar banan kan antingen tillsätta bitar av torkad banan, eller mosa bananer, blanda moset i granolan och rosta tillsammans i ugnen.

Bananchips / torkad banan

Bananchips är urenkelt att göra, och gott både som mellanmål och till frukostflingorna. Dessutom slipper du tillsatser: köpta bananchips innehåller ofta socker, salt och fett.

100 grader | ca 2 timmar

Gör såhär:

  1. Sätt på ugnen på 100 grader.
  2. Skiva bananer i ca 5 mm tjocka skivor.
  3. Lägg skivorna en och en på en bakplåt med bakplåtspapper, så att de inte täcker varandra. En plåt rymmer ca 2-3 bananer. Om du vill undvika att bananerna blir bruna kan du pensla skivorna med lite citronsaft.
  4. Ställ in bananskivorna i ugnen. Om du gör flera plåtar samtidigt, se till att sprida plåtarna jämt på falsarna, och använd ugnens varmluftsläge.
  5. Grädda i ca 2 timmar för krispiga bananchips, kortare om du gillar dem lite mjuka. Öppna luckan då och då för att släppa ut fukt.

Bananpannkakor

I USA och Kanada är det vanligt att ha banan även i pannkakor. Bananpannkakor är lite tjockare än vanliga pannkakor, och perfekta som ett mättande mellanmål eller lyxig helgfrukost. Godast blir de med riktigt mogna bananer. Och har du inte mandelmjöl hemma går det lika bra med vetemjöl.

Bananvåfflor

En matigare och lite sötare variant på vanliga våfflor. Här tipsar vi om ett recept där man gör våffelsmeten från grunden, men du kan såklart också blanda i mosad banan i våffelsmet gjord på pulver. Du kan byta ut chokladen och nötterna i receptet mot valfri sylt, eller varför inte kanel och lönnsirap?

Stekt banan

Stekt banan är en riktig efterrättsklassiker. Du behöver fett (gärna smör eller kokosolja), bananer och något sött, som till exempel rårörssocker eller honung. Och en stekpanna. Och kanske lite glass. Här tipsar vi om ett recept med smak av apelsin och ingefära, men du kan enkelt göra en egen variant med till exempel kanel, kardemumma, vanilj eller choklad.

Bananglass

Ju mognare bananerna är, desto sötare blir den här glassen, som görs på bara en ingrediens: fryst övermogen banan. Om du vill kan du såklart tillsätta lite socker eller honung, och smaksätta med till exempel vanilj eller kanel.

Banansmoothie

Att köpa en smoothie som INTE innehåller banan är nästan omöjligt. Det är väl just bananen som gör smoothies smooth. Så vad är en smoothie? En mixad frukt som blandats med något annat en matberedare eller mixer, så att du får en härligt krämig och tjock konsistens som går att dricka. Med fryst frukt, ett par isbitar och mjölk eller yogurt blir smoothien mer lik en milkshake. Och vill du ha en nyttigare variant smyger du ner lite nyttigare saker i mixern.

Här är ett bra grundreceptet för en smoothie till en person:

Ingredienser

1 dl frukt eller bär
2 dl vätska (juice, mjölk och/eller yogurt)

Gör såhär:

Använd kalla, gärna frysta ingredienser. Mixa ordentligt länge så att blandningen blir helt slät. Smaka av och tillsätt honung eller något annat så att du tycker det smakar lagom sött och gott. Serveras kall!

Bananmilkshake

Milkshake är en dryck gjord på mjölk och glass, som smaksätts med frukt eller annat. Blanda alla ingredienser i en mixer, häll upp i ett glas och njut, gärna med sugrör. Här är grundreceptet för en stor milkshake för en person. Måtten är väldigt ungefärliga, så kör på känslan.

Ingredienser

2 dl mjölk
1 dl glass
1 dl frukt eller bär

Gör såhär:

Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare tills milkshaken får en tjock och jämn konsistens. Vill du ha en tjockare milkshake, byt ut en del av mjölken mot mer glass. Häll upp i ett glas och drick medan det är kallt.

Bonustips

Saknar du mogna bananer till något av recepten ovan? Då kan du baka bananer med skalet på i ugnen på ca 150 grader i 30-40 minuter. Skär upp bananen med kniv, skrapa ur innehållet och använd det i valfritt recept.

Har du övermogna bananer hemma men hinner inte göra något med dem just nu? Skala bananerna, lägg dem i en påse som de är och frys in. Nästa gång du är sugen på något bananigt tar du bara fram så många bananer som du behöver och använder dem i något av recepten ovan.

Image credit: ”Bananas” by cbertel used under CC BY 2.0. Cropped from original.

Dela
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *