Lansering av Sveriges största matsvinnsevenemang Matsvinnsresan 2018

Hej matsvinnsmotståndare!

Jag har ju pratat och skrivit om att jag tagit initiativ till Sveriges största matsvinnsevenemang initialt i form av ett koncept som kallas Feeding the 5000. Det visade sig vara en lite för snårig och krånglig process, som jag därför lägger bakom mig för att istället sikta högt, mer långsiktigt och längre fram i tiden göra en liten folkrörelse och en delikat manifestation mot matsivnn. Det kommer bli ett stort och och inkluderande evenemang, kanske i form av en turné över fler platser i landet. Genom den senaste tidens intressanta möten har  visat att det finns fantastiska möjligheter att göra vad jag kommer kalla ”Matsvinnsresan 2018”. Jag kommer därför imorgon kl 10:45 att lansera ett evenmang ni kommer höra mer om, från scen under Sweden Food Tech och därefter även bjuda på matsvinnssoppa, tillagad på råvaror från Matmissionen, av personalen och i köket på Clarion Hotel Stockholm som därifrån kommer transporteras till Medis med hjälp av VegoEkoCykeln.

Vi kommer alltså dyka upp på Medborgarplatsen på lunchen den 1 juni och bjuda på matsvinnssoppa! Så kom till Medis torsdag 1 juni kl 12 och fira starten på en gladare, bättre och godare värld med hjälp av en vegansk matsvinnssoppa!

Varför göra jag detta? Mycket galet har skett i välden de senaste åren och jag försöker påverka på de vis jag kan till att göra världen något lite ljusare. Jag har också som jag förut berättat känt att det inte är tillräckligt att bara kommunicera och informera. Jag har valt att gå från påverkan till påverkan i större skala och mer genom handling och ord istället för ord.  Tajmingen är bra, matsvinnet är på var mans läppar (och i deras magar) . 2018 är dessutom valår, klimatet och vår påverkan på klotets planetära gränser kvarstår två av vår tids viktigaste och mest brännande frågor. Här spelar hur vi äter och vad vi kastar en betydande roll. Det beräknas att 10 % av våra utsläpp av växthusgaser kommer från mat som vi inte äter upp, matsvinn helt enkelt. Vi behöver kapar vi mer cirkulära samhällen och bli mer effektiva energianvändning och jobba för en mer rättvis och mer inkluderande och inte minst roligare värld. FN och EU har t.o.m. gjort att halvera matsvinnet till topprioriteringar fram till år 2030.

The time for killing food waste, is now (or never..)!

Jag kommer därför att spendera sommaren och början på hösten till att knyta till mig fler likasinnade eldsjälar som kan få saker gjorda i linje med målet: att göra Sveriges största matsvinnsevenemang . Det kommer innebära att jag ska organisera mig i annan form än idag (bara jag). Det kommer innebära att knyta till mig de personer som väljer att ingå i sådan styrelseform och därefter påbörja resan mot Matsvinnsresan 2018. Det i sig innebär att få in en stor mängd samarbetspartners, från norr sill söder öst, till väst, alla delar av livsmedelskedjan, Och inte minst viktigt, att få finansiering. Jag välkomnar och kommer söka pengar från privata finansiärer, fonder, stiftelser, företag och organisationer. Kanske blir det en crowdfunding under hösten.

Låter det som någonting för dig så hör gärna av dig för diskussion.

Så än en gång, varmt välkommen att bli en del av en svensk matrevolution! Var en del av lösningen – nu kör vi mot Matsvinnsresan 2018!

/Mårten

Ring gärna om du har ett förslag och vill hjälpa till, jag nås på 0735405500

Dela
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *