Ny kampanj Bäst Före 2017

Nytt samarbete minskar matsvinnet

Jag har varit med och skapat och driver kampanjen ”Bäst Före 2017”, #bästföre2017 som startar denna vecka och under resten av året och motverkar det onödiga matsvinnet som är resultat av att folk misstolkat och blint litar på datummärkningen istället för att använda sina egna sinnen!
Kampanjen syftar till att på kort sikt uppmärksamma det vansinniga med att överge vår egen förmåga och lita och ett godtyckligt datum som egentligen bara säger att en vara är något mindre perfekt än dagen efter den lämnade fabriken. På lite längre sikt är målet en förändrad datummärkningen på EU-nivå och svensk nivå. Detta främst genom att ändra reglerna för datummärkning måste ses över, ett arbete som redan är igång*.
Övriga partners är  partners foodloopz, MoveByBikepool.farm och Sopköket. Kampanjen kommer märkas och trummas ut under sommaren i Almedalen men den behöver din kärlek framförallt här och nu och resten av året. Vi du delta på eget sätt, varsågod, kolla in och dela allt kampanjmaterial här
Använd taggen #bästföre2017 när du tar video eller bild på mat eller dryck du äter och dricker som passerat bästföre-datumet. Titta, lukta, smaka först så är du på den säkra sidan*! 
 

Bakgrund

Vi som ligger bakom kampanjen har först försökt få med oss några av jättarna i livsmedelsbranschen men har inte lyckats. Jag tror att de är rädda att förlora kunder och för represalier från Livsmedelsverket (SLV) som tvingade ICA att upphöra med sin tillfälliga och begränsade test med märkning ”minst hållbar till” på vissa av deras egna mejeriprodukter förra året. Detta är beklagligt agerande och innebär att ansvarig myndighet (SLV) sitter på dubbla stolar. Gå till dig själv, när blev du allvarligt matförgiftad av att ha ätit eller druckit mat någon dag efter bästföre-märkningen. Vet du någon annan som blivit det? 
Det sunda förnuftet måste segra över överförmynderiet så att vi kan se en minskning av matsvinnet redan 2017!  Med din hjälp kan vi påverka EU:s och svensk livsmedelspolitik!  
 

Handling

Nu när både skygglappar och handskarna är av är jag glad och stolt meddelar att Matsvinnet.se gått samman några andra små orädda aktörer och låter våra röster eka mellan ringmurarna i Almedalen hela vägen till Livsmedelsverket, Näringsdepartementet, EU och ut i världen! 
Vi uppmanar fler svenska mejerier och livsmedelshandlare och andra branschaktörer att göra som ICA en gång gjort. Använd gärna vårt kampanjmaterial med #bästföre2017 på samma sätt som det norska mejeriet Q Meieriene gör nu med sin märkning ”Ikke dårlig etter”, se #ikkedårligetter.
 

Vi kräver att:

1. Det måste bli en ny datummärkning på EU-nivå

2. Det får tillsvidare vara ett stopp på det ”tueggade svärdet” som datummärkningen innebär. Samma myndighet som ansvarar för att minska svinnet kan inte dra ett företag inför domstol såsom i beskrivet ovan. Det är att sitta på dubbla stolar och slöseri med våra skattemedel.

Det är bevisat förvirrande i undersökningar av både Livsmedelsverket själva, KonsumentföreningenStockholm. Datummärkningen är en byråkratisk skrivbordsprodukt som ÖKAR istället för att MINSKA det vansinniga matsvinnet.
Med andra ord: EU måste ge det svenska och motsvarande versioner av Livsmedelsverket i andra länder i uppdrag att exkludera ett stort antal produkter från märkningen, och ändra datumen som gäller samt hur dessa kommuniceras. Så långe det inte kan bevisas riskera folkhälsan bör datummärkning inte användas alls.

Gör så här:  

  1. Ta ett foto eller en video där du äter eller dricker mat som passerat bästföre-datumet och tagga det #bästföre2017
  2. Dela, skriv ut och använd gärna med dig av allt kampanjmaterial som vi skapat för Instagram, Facebook, etiketter och flyers mm här

Dela detta inlägg och följ Matsvinnet på Twitter, Facebook och Instagram


Kan jag bli sjuk? 

I princip nej. Enda undantaget då man kan vara mer försiktig är om du tillhör en riskgupp som gravida, äldre eller personer  har nedsatt immunförsvar*.

I princip kan ingen i Sverige som inte redan från början har nedsatt immunförsvar eller är allergisk bli dålig av att dricka eller äta mat som nyss passerade bästföredatumet om maten förvarats som det ska. Omfamna istället din egen förmåga att använda syn, lukt och smak och ditt sunda bondförnyft!

Vad gör Livsmedelsverket?

Det är synd att inte information som den som finns på Livsmedelsverket.se om märkningen  tyvärr inte når ut i närheten av så många som nås av beskedet och missförstått märkningen (bäst-före) och vad den står för. Underskatta som sagt inte kraften i en miljard förpackningar med den märkningen genom åren sedan 1985 då det bliv obligatoriskt  med datummärkning. Livsmedelsverket försöker i motvind sansa våra smått hypokondriska inställning till mathygien i Sverige och i andra länder.  Man har tagit fram en modell som ursprungligen kommer från Danmark ”Bäst före bra efter”.
Se märkningen/etiketten ICA använde och straffades för av SLV: och läs mer på Ica:s hemsida.  
Läs gärna vad jag skrivit om Bäst-föremärkningen  och när jag dödförklarat märkningen tidigare. 
 
* OBS: Personer som tillhör riskgrupper kan behöva läsa de särskilda ”reglerna” enligt nedan. Mat som passerat bäst-före-datumet är ofarligt förutsatta att du inte tillhör riskgrupp och att det är passerat bäst-före, (inte sista-förbrukningsdag) och du först tittat luktat smakat.  Blanda inte ihop bäst-före och sista förbrukningsdag. Vakumförpackad lax och köttfärs tillhör sådant man inte ska äta efter sista-förbrukningsdatum och de har därför den märkningen, vilket inte är att blanda ihop med bäst-före, men vilket folk delvis alltså gör. 

One thought on “Ny kampanj Bäst Före 2017

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.