Nyårslöftet: minska matsvinnet med 20 procent (eller varför du ska skaffa hund, gris och höns)

//

Nyår är den tid på året då vi ingår nyårslöften med oss själva och ibland även med andra. Inte sällan bryts de fagra löftet redan i februari eftersom målsättningen i efterhand visade sig varit för hög eller orealistisk. 2016 tänkte jag be dig följa med mig och bryta den traditionen istället för att bryta nyårslöftet i sig. Vad ska vi göra? Minska matsvinnet förstås. Det innebär också fler skäl till att skaffa hund, gris, och höns! Läs nedan så förklarar jag hur det hänger ihop. 

20 procent minskning av matsvinnet gäller alla som följer Matsvinnet medan #nollmatsvinn (o gram matsvinn) gäller för mitt hushåll och den som vågar utmana mig! Ge ditt matsvinnslöfte här idag, det tar bara 10 sekunder.

Originaltitel Beauty. Fotograf Riccardo Cuppini under Flickr CC licens https://www.flickr.com/photos/cuppini

Originaltitel Beauty. Fotograf Riccardo Cuppini
under Flickr CC licens
https://www.flickr.com/photos/cuppini

Skäl att ingå Matsvinnets nyårslöfte

  1. Det tar 10 sekunder, gör det här idag!
  2. Använd sunt förnuft, tips, fakta och inspiration från Matsvinnet.se och programmet (lanseras inom kort) så har du ha vunnit första etappsegern mot matsvinet.
  3. Du slipper dåligt samvete för att du inte tagit dig till gymmet eller klarar av att sluta röka eller hålla en särskild diet ;).
  4. Matsvinnet.se kommer inte heller jaga dig eller ge dig ett dåligt samvete. Vi tar gärna dina kommentarer i fältet nedan eller kontaktformuläret.
  5. Jag kommer inom kort skapat ett program som hjälper dig att minska ditt hushålls matsvinn med minst 20 procent. Följ det och rapportera dina framsteg i det egna dokumentet för uppföljning.

Ge ditt matsvinnslöfte här. Den 1/1 2017 kommer en uppföljning ske med hur stort mitt hushålls svinn varit och era genom att de som som bidragit med att rapportera in hur det gått via dokumentet kommer sammanställas. Jag vill gärna ta del av era motgångar, framsteg och uppmanar alla att använd taggarna #20procentbattrevarld (20 procent minskat matsvinn) eller #nollmatsvinn vid inlägg, kommentarer på sociala media eller här nedan.

Villkor

Matsvinnet.se är ändå inte utopister. Nyårslöften är först och främst är individuella. #nollmatsvinn gäller mitt eget hushåll på två vuxna och två barn och här kommer därför ett undantag för de som vill utmana mig. En blandning av piska och morot tros vara alla förändringars urmoder. Därför gäller följande villkor:

  1. En kompensation/nedskrivningar av ditt matsvinn kommer tillåtas enligt beskrivet i punk 2-3 eftersom matsvinnet ingår som en del av matavfallet sertraline hcl 50 mg. Vid frågor på definition mm, läs först Fakta-sidan.
  2. Äter du upp t ex ett äppelskrutt istället för att slänga det (easy peasy, se här!) så har du ätit det som annars hade räknats som matavfall om ca 20 gram. Alltså ska ett du kunna kvitta ett matsvinn på lika många gram mot det. I praktiken innebär det väldigt hårt arbete att nå #nollmatsvinn för de flesta av oss, undantaget ägare av hund, gris och höns (se punkt 4). Visst kan också skal från citrusfrukter användas i salladsdressing, såser, som kryddor mm (förutsatt att de är ekologiska/obesprutade) men det rör sig om minimala mängder.
  3. Eftersom matavfall och matsvinn är i lika hög grad förädlad oavsett vem som äter den, så är den snabba vägen till att nå nyårslöftet om du har hund, höns, gris eller andra djur som kan äta människors matavfall och matrester. Om du ger dem maten och så har du och de ändå tillgodogjort sig maten. Ytterligare ett skäl att skaffa bondgård och/eller hund alltså!

Ovan regler gäller eftersom 0 gr matsvinn under ett helt år är så nära omöjligt som det går att komma samt att svinnet är en del av avfallet. Men utmana dig själv och mig – sikta på 0 gram. Alla har unika förutsättningar men också gemensamt att vi alla kan göra mycket och att det vi gör spelar roll för klimatet och respekten för maten Respekten för maten måste återskapas. Mer om det i Matsvinnets matmanifest.

Du bestämmer, du gör skillnad

Nu har du allt du behöver men behöver du ändå fler skäl så lyssna gärna på Johan Rockströms vinterprat här. Så för att dra till med en klassiker på nyårsafton, i svensk översättning kallad Nyårsklockan: ”Ring klocka, ring i bistra nyårsnatten..”

Ring in det nya och ring ut det gamla

Vi svenskar ser oss gärna som föregångsland på miljöområdet och på många och områden sätt stämmer det. Men på en del områden är vi avsevärt sämre än andra länder. Det blir tydligt i att om alla på jorden levde som en svensk skulle vi behöva 3,7 jordklot och ja.. det har vi liksom inte. Våra fossila utsläpp måste kraftfullt och omedelbart minskas på många plan (igen, lyssna helst på Rockströms vinterprat ovan). Inom energieffektivisering, koldioxidskatt ligger vi långt före merparten av världens länder och senast exempel är nuvarande regering som har som mål att Sverige ska bli en av världens första fossiloberoende nationer.

Matsvinnet är däremot tyvärr ett område där Sverige ska stå i skamvrån tillsammans med många andra, företrädesvis rika länder. Somliga politiker och makthavare, främst i andra länder, har däremot förstått att matsvinnet är ett helt oacceptabelt resursslöseri, som inte får accepteras. Beslut fattas, ambitiösa mål skrivs i bläck och uppföljningar och resurser tillsätts. Mitt i allt detta gör den svenska regeringen och politiker nästan ingenting alls för att minska matsvinnet. Trots att det skulle vara en så enorm vinst för samhället om det minskades. Från svensk regering och riksdag hörs ingenting om att minska matsvinnet. Zip zero. Tystnad.

Men du behöver inte nöja dig bara för att frågan inte tas på tillräckligt stort allvar. Det kommunala självstyret är stor och djupt förankrat i Sverige. Örebro kommun har t ex bestämt att halvera sitt matsvinn till 2020 (liksom halvera klimatbelastningen i de offentliga måltiderna).

Du bestämmer och du gör stor skillnad

Matsvinnet.se kommer under 2016 att förse er med verktyg, tips och inspiration om hur ni under 2016 väger ert svinn. Jag kommer därför inom kort lansera ett program som kan följas upp. Att ingå löftet gentemot dig själv, och förankra det med de du behöver är första steget. Genom att fylla i löftet som är helt för eget bruk, kräver ingen registrering, inget krångel, och bara tar 10 sekunder. Är du kock, jobbar i service, storkök/offentliga måltider eller annat så kan du dels göra en personlig och en för jobbet efter att ha förankrat det där.

Mellan 2016 -2020 bör vi alla ha som mål att minska våra hushålls matsvinn med mer än de 10 procent som Rockström m fl föreslår. 20 procent per år är ambitiöst men klart görbart för de flesta av oss.  Vikten av minskat matsvinn betonas av Johan Rockström väl uttryckt i denna två minuter korta video och av Naturvårdsverket i deras målsättning och uppdrag att minska matsvinnet med 20 procent till 2020 jämfört med 2010 års nivå.

Dessvärre har ju svinnet ökat på senare år, trots vad de själva sagt alldeles nyligen efter 2015 års uppdaterade siffror om matavfallet i Sverige. Här krävs kraftåtgärder från alla håll! Följ Matsvinnet på FacebookInstagram och Twitter för uppdateringar på hur det går för löftet.

Lycka till och Gott Nytt 2016!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.