Intervju Magnus Hansson Charity Of Food

//

<a href="https://i2 try this website.wp.com/www.matsvinnet.se/wp-content/uploads/2015/07/Magnus-Hansson-Hötorget-720.jpeg”>Magus Hansson, grundare av Charity Of Food

Magnus Hansson, grundare av Charity Of Food

Vad händer om en handlingskraftig eldsjäl till kock träffar en engagerad krögare för ett företag med mycket julbordsmat över? Jo, underverk för Stockholms fattiga och hemlösa.

Recept för socialt utsatta och minskat matsvinn

Internationellt sett har personer som Tristram Stuart, som nyligen sågs på Skavlan, med hans organisation Feeding the 5000 gjort underverk i England och Kanada. Man minskar matsvinnet samtidigt som man mättar behövande munnar och ofta också förbättrar hälsan hos de man hjälper. I Sverige har främst diakonier, kyrkor och frivilligorganisationer ordnat med soppkök. På senare år har även flera privata initiativ dykt upp såsom svenska Allwin som tar emot mat som närmar sig bäst-före-datum och kör ut den till behövande i Göteborgstrakten. Man ordnar på så sätt lokala matbanker i litet format.

Mälardalens matängel

Sedan 2009 har även Mälardalen fått sin en person som mycket väl kan bli vår egen matängel. Magnus Hansson från Västerås har tillsammans med Samuel Cabrera, krögare på Restaurang Tyrol på Gröna Lunds Tivoli och genom Magnus organisation Charity Of Food anordnat ett julbord tillsammans med Stockholms Stadsmissionen fyra år i rad (se video här).

Tack vare dessa två socialpolitiskt engagerade krögare, mångas andras ideella arbete och generösa företagare lagas och serveras årligen ett rejält julbord till Stockholms fattiga och hemlösa. Det har även utvecklats till en anledning till att fira jul i ett sällskap med andra dagarna före jul. Mycket kretsar så års kring, julmat, julklappar, familj och sällskap vilket många av oss tar för givet. Enligt Magnus är uppåt en miljon svenskar utanför den gemenskapen om man räknar in fattigpensionärer och dubbelarbetande ensamstående föräldrar svenskar i behov av finansiell hjälp till mat i juletider.

Jag träffar Magnus i ett regndrypande blött Stockholm. På nyöppnade Hötorgsterrassen, som efter att ha varit stängd i 40 år nu har ett gäng food trucks som pumpar ut mat och härlig atmosfär, känns luften frisk efter regnet. Här har betongterassen hottats upp en hel del med planteringar med ätbara växter och grönsaker och blommor, food trucks har hissats upp 5 meter över marken. Det ger en häftig känsla och utsikt att äta god mat på ett grönskande hustak på Sveavägen 17 nära men ändå ovan folkvimlet. Luften osar mellan kl 11-20 fram till september månad av sydamerikanska och orientaliska dofter och smaker med häftig utsikt över folklivet utanför Koncerthustrappan, Hötorget och Sergelpassagen. I den ena food trucken, Electrolux Taste Truck kommer Magnus gästspela som kock mellan 20-26 juli. För din chans att få ta del av hans matlagning, minska matsvinnet och en gratis och signerad kopia av boken, ta dig dit då och var med i vår tävling på Instagram och Facebook.

Hötorgsterassen Taste Truck plantering

Hur började ditt arbete med Charity of Food?
”Jag blev matsvinnsmotståndare fullt ut när jag gjorde kokboken Gatans Mat för några år sedan. Det var en kokboksidé mot hemlöshet som jag snubblade över och utvecklade. Jag samlade tio kockar till att göra en kokbok där de fick laga ett recept som skulle vara för en ekonomiskt tight budget och det andra fick de frivilligt välja men syftet var att vara ekonomiskt smart och att minska matsvinnet.”

Bokens vinst var tänkt att gå till med Stadsmissionen. Tyvärr såldes inte hela upplagan men om du har tur kan du få ett ex på en Stadsmissionen-butik eftersom Magnus istället skänkte de böcker som inte såldes.

Hur många har ni hjälpt med era insatser?
”Oj, det är många.. Det har kommit minst 2-300 varje år till julborden på Stadsmissionen i Stockholm, så det borde bli minst tusen personer i alla fall. Soppköket i Västerås Filling Bellies har säkert hjälpt ett par-tre tusen personer också.”

Man kan ju träffa dig och äta din mat på Hötorgsterasen redan nästa vecka, berätta mer!
”Ja, det blir ett tydligt sätt att få visa på hur man kan laga bra mat utifrån en liten budget och minska sitt matsvinn på samma gång. Jag blev inbjuden att gästspela i Electrolux Taste Truck och kommer bjuda på sådant som delvis lagats av mat som annars riskerat att bli matsvinn. Det kommer bli en härlig pulled pork och en hel del annat.”

Taste truck Hötorget utsikt

Det låter som en kul och bra grej! Vad är annars målen för Charity Of Food framöver?
”Dels har jag ju ett vanligt jobb som kock på Lasse Maja som rullar på. Men jag fokuserar främst på att utveckla Charity Of Food. Vi har en plan att utöka till Göteborg i samarbete med en lokal entreprenör där.
Jag vill också skaffa en egen food truck. Jag har redan samlat in 250 000 kr, men de kostar en hel del så jag behövs lika mycket till för att det ska bli av. Då kör jag igång en ”Charity of Food Truck”. Efter det är målet att fortsätta jaga matsvinn som vi kan laga mat på och hjälpa fler utsatta.
Sen vill jag göra en grej i Västerås med kockteamet bakom Charity of Food, lite som en kocktävling där kockarna som ska få laga mat på matsvinn på ett ställe som heter Karlsson på Kajen i Västerås.”

Vad har du för råd till de som själva vill minska sitt matsvinn?

  • ”Gör en inköpslista för att planera matinköpen och att handla den mat som du kommer äta och i den mängd du behöver. Gå inte på mängdköp som ”köp 3 för 2” om du inte är säker på att du kommer äta upp det.
  • Storhandla och laga hela veckans mat eftersom det sparar tid när man under veckan sen enkelt kan ta fram en rätt, en dag i taget. Och det minskar förstås matsvinnet!
  • Om du går på restaurang, be om doggybag till det du inte orkar äta upp.”

Tack för bra tips! Hur tror du att några som är ganska ointresserade av att storhandla och som kanske lever en helt annan livsstil och saknar bil ska kunna planera och storhandla?
”Jag antar att storhandla inte är för alla, även om man faktiskt kan göra det online idag. Alla kan ändå göra sin grej genom att bara handla det man verkligen behöver, köpa riktiga, bra råvaror och faktiskt att ta hand om maten som om det var en del av något du gjort själv”, säger Magnus.

Om man vill stötta er hur ska man göra då?
”Vill någon starta Charity Of Food i sin egen stad, hör gärna av er!
Vi kommer ju ge ut en tidning om matsvinn med början i juli som man kan förhandsboka på hemsidan.
Kom förstås också gärna förbi Taste Trucken på Hötorgsterassen eller sök upp Filling Bellies om du bor i Västerås och har behov.”

Magnus har länge planerat att öppna en social supermarket matbutik på samma sätt som Stadsmissionen nu planerar öppna i höst i Rågsved. Han vill gå ett steg längre och kombinera den med en liten restaurang, där det som eventuellt inte säljs skulle kunna tillagas och ätas kort därefter eller frysas ner. Tanken är att det som annars kastas kan säljas till lägre pris till bättre behövande och på så sätt både minska matsvinnet och göra en social insats. På så vis vill han både minska matsvinnet, få unga kockar i utvecklande praktik och arbete och utveckla dem att tänka mindre matsvinn och sälja mat med kort bäst före datum i butik på samma sätt som vi på sistone lärt oss att Stadsmissionen kommer att göra. Det här kräver engagerade personer med branscherfarenhet och kapital vilket Magnus saknar. Om du som läser detta är intresserad och tror att du kan få det att hända, helst då i Stockholmstrakten, ombeds du kontakta honom.

Vi avslutar med att gå förbi Hötorget ett par timmar efter ordinarie stängning men en handlare som har det enklaste tänkbara lilla försäljning man kan tänka sig, inte ens ett bord, säljer frukt, bär och blommor. Mannen som heter Rashid och kommer från Marocko avslutar därmed vår träff symboliskt genom att ha liknande idén som den som Charity OF Food grundas på. Nämligen att ta tillvara på maten som finns idag, och som kanske annars blivit matsvinn imorgon, och samtidigt hjälpa de med mindre medel än du och jag.

Magnus Hansson och Rashid

 Fakta

Namn
Magnus Hansson
Yrke
Kock för Lasse Maja och grundare och entreprenör av Charity For Food
Bor
Stockholm och Västerås
Lagar helst
God, ekonomisk och socialt och matsvinnssnål och smart mat. Hur framgår för den som besöker Hötorgsterassen 20-26/7 och i hans kokbok Gatans Mat, som man kan tävla om där.
Aktuellt om Magnus Hansson
Ger ut en ny matsvinns-tidning med start i december 2015. Följ även gruppen för Charity For Food på Facebook, och Magnus på Linkedin,

 

One thought on “Intervju Magnus Hansson Charity Of Food

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.