Intervju Ulf Skagerström Matsmart

Matsmart är ett sätt att försöka rätta till det som gått fel i livsmedelsbranschen och som också är ett uttryck för det samhällsproblem som jag ser som en av mina drivkrafter till att beskriva problemet för fler och ge möjlighet till beteendeförändring. Matsmart anställer, öppnar ett nytt lager i Katrineholm och satsar på att bli en betydande och ny typ av livsmedelsbutik, som på ett unikt sätt verkar för att minska matsvinnet. Matsvinnet.se applåderar och vill veta mer.

Hej Ulf!
Matsmarts affärsidé är enkel och genial på samma gång. Men det att ni finns pekar på att livsmedelshandeln/kedjan är fundamentalt trasig. Köper ni bara in varor som ni vet annars hade gått till matsvinn? Hur mycket har ni på så sätt minskat (det teoretiska) matsvinnet? (Gärna konkreta exempel med siffror!)
Tack, va kul att du tycker det! Faktum är att det är väldigt många som tycker det. Så det är en extremt rolig och spännande idé att jobba med som har många dimensioner.

Dagligvaruhandeln är en stor bransch som omsätter ca 270 miljarder kronor årligen bara i Sverige. I en så gigantisk apparat uppstår givetvis en del utmaningar och det är där vi kommer in. Vi vill hjälpa branschen med ett erkänt problem och vi får bekräftelse gång på gång att vi är rätt ute.

Vi köper in varor med korta och passerade bäst-före-märkningar, förpackningsbyten, säsongsvaror, feltryck, överproduktion osv. Varor som av olika anledningar inte omsätts via andra kanaler.

Bäst-före märkningen är en rekommendation från producenten som i princip säger att varan fram till det datumet håller exakt samma kvalitet, textur, tuggmotstånd, krispighet etc som vid tillverkningstillfället. Varan blir dock INTE dålig eller oätlig detta datum – tvärtom. Den håller lång tid efter bäst-före-datumet – inte sällan många, många år. Efter att ha varit igång i två år har vi i princip noll reklamationer pga att maten skulle vara försämrad. Och skulle den vara det så reklamerar vi som vilken matbutik som helst.

Viktigt att nämna är att vi inte hanterar varor med ”Sista förbrukningsdag”. Dessa varor (kött, fisk osv) får en bakteriell tillväxt relativt kort efter detta datum.

Vi har till dags dato räddat cirka 200 ton varor som antagligen annars skulle ha slängts.

Ulf Skagerström till vänster och medgrundare Karl Andersson till höger

Ulf Skagerström till vänster och medgrundare Karl Andersson till höger

Om det är som jag säger att något är galet som gör att branschen slänger så mycket fullgod mat. Varför tror du att er affärsmodell finns?
I slutänden är det konsumenten som i en ”vanlig” butik väljer bort korta eller passerade datum. Det är detta faktum som producenter och butiker har att rätta sig efter, och i kombination med att det är en enorm bransch uppstår den nisch vi hittat. Hos oss på Matsmart är vi väldigt tydliga med vår idé och då gör konsumenten ett medvetet val – och har inget problem med det, tvärtom.

Jag är övertygad om att ett skäl till vårt stora svinn är den oöverblickbara kedjan som tillsammans med andra faktorer minskar respekten för råvaran och maten. Hur kan ni och dagligvarubranschen överlag verka för att korta avstånden mellan odlad eller uppfödd råvara och slutkonsument?
Här är Matsmart fel aktör att uttala sig eftersom vi inte hanterar färskvaror eller varor som kräver kyla. Men som privatperson ser jag givetvis det du beskriver. Det kanske mest respektlösa anser jag nog är att man ratar ”ugly fruit” i sådana enorma volymer. Och det är ju tyvärr vi konsumenter som är grundorsaken även till detta.

När du själv handlar mat, hur kombinerar du mellan att storhandla, Matsmart.se kompletteringshandlande och specialistbutiker (bageri, osthandel osv)?
Jag älskar mat och handlar nog ungefär som alla andra – en kombination av det du nämner. Relativt nytt även för oss (knappt två år) är ju Matsmart. Vi handlar alla typer av varor som finns på Matsmart, även diskmedel, skavsårsplåster osv. Det som är en extra rolig ”krydda” är att våra inköpare varor ofta hittar varor som jag INTE hittar i min vanliga ICA butik. Vi har fått en hel del kunder pga detta; favoritchipsen som är svåra att få tag på, thaisåsen som gör skillnad på en okej och fantastisk thairätt, det ekologiska teet man inte hittar hos sin lokala handlare osv.

Vad har du för råd till de som själva vill minska sitt matsvinn?
Det finns många, men det bästa är nog ”titta, lukta, smaka”. Om dessa tre snabba sinnesintryck säger ”okej” så är maten högst sannolikt okej.

Hur regleras matsvinnet i er bransch, vilka regler gäller (när måste man slänga osv)?
Vi jobbar som sagt med bäst-före-datum och det finns ingen bortre gräns, men självklart testar vi själva samt skickar in stickprovsvaror för kontroll.

Lite kul kuriosa är att laboratoriet vi samarbetar med ofta undrar ”men vad är det vi ska kontrollera?” eftersom det så uppenbart inte är något fel på varorna. De tester de har gjort har inte visat några problem överhuvudtaget och då har vi även testat varor som passerat bäst-före-märkningen med flera år.

Hur mycket slänger ni själva och vad gör ni med ert svinn?
Matsmart slänger i princip ingenting. Vi hade en udda läsk vid ett tillfälle som hade passerat bäst-före-datum med över ett år där kolsyran var märkbart sämre. Vår ambition är dock att inte har varor med så pass lång tid passerad, vi ser istället till att omsätta dem tidigare.

Om jag vill minska mitt matsvinn när jag handlar mat, vad ska jag då tänka på?
Bunkra inte i onödan. Leta inte efter varorna med längst datum när du ändå ska äta eller tillaga dem i dag eller i morgon.

Om jag vill stötta er vad kan jag göra?
Handla av oss J Sprid ordet om Matsmart. Vi ser en stor möjlighet och ett visst ansvar i att informera och missionera om matsvinnet. Vi har den möjligheten tack vare – eller på grund – av att vi har en kommersiell grund att stå på som är svår att uppnå med enbart ideella krafter.

Till sist får du önska dig tre saker som du i ett trollslag kan ändra på i livsmedelsbranschen. Vad ändrar du på?
Enkelt! Det är ju precis det vi gör: öka kunskapen om och förändra attityderna till vad som går att äta och inte. Släng inte mat i onödan. Gör det enkelt för människor över hela landet att göra klipp

 

 Fakta
Namn
Ulf SkagerströmYrke
Medgrundare av Matsmart

Bor
Katrineholm ”The new home of Matsmart :)”

För dig som vill veta mer och följa Matsmart
www.matsmart.se
www.facebook.com/matsmart.se
www.twitter.com/matsmart_se
youtube

 

One thought on “Intervju Ulf Skagerström Matsmart

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.