Matsvinnet goes south: Växjö är Sveriges mathuvudstad 2015

mat2014_press3

Matsmåland är begreppet för Växjös år som Sveriges mathuvudstad och man påstår sig vilja vara ”mötesplatsen för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid”. Hur väl de möter upp till det påståendet ska bli mycket intressant att följa och ett skäl till ökat intresse från liten som stor aktör att komma och inspireras och engagera sig i diskussioner om mat. Programmet, som är öppet för allmänheten, och innehåller krönandet av Årets Ekokock, en mängd seminarier, en matmarknad, en heldag vigd åt stadsodling och mycket annat går av stapeln 10-12 september i hjärtat av Småland. Följ med på en resa genom Matsverige 2015.

 

Matlandethuvudstad2015 Fredag

Jag skriver detta på tåget som rullade ut från Stockholm Centralstation kl 05:21 med destination Köpenhamn men som tar mig till Växjö via byte i Alvesta. Straxt efter start i höjd med Södertälje går jag ut på SJ:s numera stabila internetuppkoppling och testar att zooma ut ur kartfunktionen för att upptäcka att voilá – frukost serveras i bistrovagnen som just nu susar fram i höjd med ekvatorn i havet utanför Afrikas västkust! True story, se bild.

Ombord SJ snabbtåg 519 mot Köpenhamn

Ombord SJ snabbtåg 519 mot Köpenhamn

Att åka tåg genom Sverige är annars ett bra sätt att uppleva naturen. Att säga att tåg minskar matsvinnet är att ta i men det ökar för de som tittar ut genom fönstret medan man susar fram genom ett dimmigt uppvaknande Sverige ökar i alla fall den respekt jag känner för naturen. Därmed kan respekten öka för den jord som föder oss (kudos till alla som brukar den) och en välmående inhemsk matproduktion. Tåg släpper dessutom ut noll och inget koldioxid i förhållande till bil och det är smidigt och överlägset sätt att transportera sig om man bor hyfsat nära en tågstation. Det möjliggjorde också detta blogginlägg.

programmet för Matsmåland står allt möjligt spännande. Mina två dagar är inbokade enligt nedan. Håll koll här på bloggen och följ oss på FacebookInstagram och Twitter för fler uppdateringar.

Fredag 11/9
09.00-10.30
Lärande Hållbara Måltider, Sofia Azami och Carolina Lodeiro, Majorna Linné, Göteborgs stad
11.00-12.30
Morgondagens rätt – maten och klimatet, Karin Hjerpe Jordbruksverket, David Bryngelsson, Chalmers Moderator Christel Gustafsson, Jordbruksverket
14.00-15.00
Vackra val ökar svinnet, Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket
15.30-16.30
Made in Sweden – lokala produkter på världsmarknaden, Sara Johansson och Elisabeth Bjelke, Jordbruksverket

Lördag 12/9
10.00-11.00
Myter och trender inom kost, Emma Lindblom, Smålandsidrotten
11.30-12.30
Utsläppsrätten, Olof Cerne, Klimatmat Sverige
13.00-14 sertraline 25 mg.00
Att skapa ett trädgårdsskafferi, Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.