God Jul med godare samvete

jul,belysning,ljusspel,ljusrörelse

Fotograf: Kevin Dooley, under CC licens, https://www.flickr.com/photos/pagedooley/

För ett par veckor sedan intervjuades jag av Mitt i-tidninagarna om hur matsvinnet kan motverkas under Jul. Jag kom då att tänka på att skriva detta inlägg för att höja blicken mot de som är vår livsstil och hur det påverkar våra klimatavtryck.

Syftet med detta inlägg är alltså att se hur vår livsstil, allt ifrån hur och vad för mat vi handlar, tillagar, förvarar och i vilken utsträckning slänger den, till varifrån vi får vår energi, hur vi transporterar oss och reser i vår vardag och på semester. Allt hänger ihop och avgör vilket avtryck vi gör på planeten och alla som bor på den.

Talesättet ”Alla kan inte gör allt men alla kan göra något” har aldrig passat bättre än vid Jul. Låt oss hjälpas åt. Dela med dig av tid och mat, istället för att handla ihjäl dig. Du kommer må bättre, det gör gott att göra gott och du sparar mat och får en trevlig stund. Jag rekommenderar t ex att hjälpa till som volontär i ett soppkök, hjälpa en nyanländ familj svensk jul, sök upp och bjud in en främling via ”Invitationsdepartementet” osv.

Gott om pengar ökar matsvinnet

Att ha råd att slänga mat ökar matsvinnet. Julen är därför en passande tid för reflektion. Jag tar dagarna för Julafton som tillfälle att önska alla en Gud Jul med mindre matsvinn och större respekt för klimatet och för vårt gemensamma hem, Jorden. Till er och min hjälp ska ni få ett par klimatsmarta tips att tänka på under de dagarna som för många i Sverige innebär en högtid för mat och ätande, kanske också för reflektion.

Om du så lyckas förbättra bara häften av punkterna som listas nedan så blir världen ändå en mycket bättre plats. Sprider du budskapet om en klimatsmart Jul till andra i din närhet vid julbordet eller en lugn stund i soffan och genom att dela länk till detta inlägg så har du dessutom bidragit ytterligare.

Så härmed kommer slutligen något så spännande som konsumentinformation i Juletider, nämligen:

Konsumentverket tips för en Godare Jul

  • Handla miljömärkta ljus
  • Ge bort en upplevelse
  • Köp second hand
  • Tänk på avfall och att sortering
  • Gör miljösmarta val

Konsumentverkets tips missar ändå minst fyra avgörande punkter som enligt mig är minst lika brännheta nu som någonsin förr och som vi har tid att rätta till under ledigheten.

Så agera därför gärna ännu mer klimatsmart genom att beakta:

  • Resor: Jag säger: ”Den här är tråkigt och inte menar som pekpinne, men ju längre flygresor och bilresa (bensin, diesel osv), desto sämre.”
  • Uppvärmning/el: Jag säger: ”Alla har tid, särskilt så  här års att gå att sin elleverantör förser dig med förnyelsebar och fossilfri el.”
  • Pensionsplaceringar: Jag säger: ”Det är lite tidskrävande och du kommer behöva lite råd men det är värt det! Gå igenom och ändra så att dina pengar placerats etiskt, fossilfritt (i mesta möjliga mån) och utan för stor miljöpåverkan.”
  • Matsvinnet: Jag säger: ”Fortsätt följ Matsvinnet.se är nog det bästa tipset jag kan ge!”

Så gör som ledande matsvinnsforskare, krogar/restauratörer , journalisterLRF,  och FN:s Livsmedelsprogram m fl: fortsätt alltså följ Matsvinnet.se också på FacebookInstagram och Twitter för en klimatsmartare livsstil. Vill du veta mer och laga klimatsmartare mat rekommenderas Stockholms stads kokbok för klimatsmart mat, här som PDF samt att följa Klimatmat.se.

Stilla natt och min stilla önskan

Min önskan är att ni ser detta som min miljösmarta julklapp till er och inte som präktiga pekpinnar.
Jag hoppas att punkterna kan fungera som inspiration till att göra en egen avstämning av hur ditt liv ger för klimatavtryck. Den kostar inte någonting, kräver max 10 minuter av din tid. I förlängningen kan det krävas ett par aktiva beslut, nya vanor i hur vi planerar, köper, förvarar och behandlar maten. Dessutom kanske att en ny elleverantör väljs och lite annat småfix. Men det är enkelt gjort och görs bara en gång och det innebär en betydelsefullt insats. I kommande nyårslöfte (uppdaterad länk) lovar jag att utveckla hur jag vill fortsätta jobba för att förenkla för er och mig själv att minska matsvinnet.

Steg ett är att bli varse genom att mäta dess omfattning för dig och ditt hushåll. Att förenkla mätbarheten och ge handfasta betydelsefulla råd kommer jag guida dig till att minska svinnet 2016. Helt i linje med målsättningen att hjälpa andra i min strävan att nå #nollmatsvinn. Mycket annat spännande väntar under 2016. Vi ses på bloggen inom kort .

Slutligen lyssna gärna på en podcast från finlandssvenska Marthaförbundets podcast om Jul, julmat och hur man kan minska matsvinnet på många smarta sätt här.

God Jul och Gott Slut!
/Mårten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.