Föreningen Matsvinnet är född!

Det har varit lite sporadiskt med blogginlägg under hösten och vintern. Det beror på den stora nyheten som jag jobbat på i bakgrunden. Att berätta det känns därför lite som när man ska äta en mustig gryta, ett långkok gjort med mycket tid och kärlek och kanske en del restprodukter som behövde tillagas för att inte bli svinn. Det jag ska berätta innebär en bra start på 2018 och ett hopp om att kunna motverka matsvinnet på allvar.

Det som håller på att hända är att Matsvinnet håller på att ombildas till en ideell förening.

Som sådan kommer vi också under året öppna upp för någon form av medlemskap. Håll därför koll på bloggen för uppdateringar, genom att prenumerera på blogginläggen, nederst på startsidan.

Jag är extremt glad och stolt över att presentera denna mycket kompetenta och trevliga blandning av personer som utgör styrelsen. Tillsammans kan vi göra skillnad och vi kommer bjuda in dig att delta! Styrelsen består av en ingenjör och miljöspecialist (Åsa), en vetenskapsjournalist med fokus på matsvinn (Kristoffer), en digital strateg med sinne för teknik och hållbarhet (Tobias), en student som projektlett internationella studenter för att motverka svinnet (Madeleine), en lantmästare och matsvinnsguru (Louise), en reklamare och matsvinnsaktivist (Måns) och så jag som är miljövetare och grundare av Matsvinnet.

Vi utgör styrelsen i den nybildade föreningen och kommer lotsa föreningenen och er mot en grönare, skönare och smartare värld. Tillsammans kan vi göra skillnad på en helt annan nivå!

2018 är året då vi genom att bli förening på allvar delar med oss av vår kunskap och erbjuder allmänheten en biljett in i organisationen via medlemskapet. Vi kommer sprida kunskap om och motverka mängderna avfall och svinn, vi kommer göra aktiviteter och höras och synas mer, vi kommer överraska och utmana.

Vi vill delta i och granska politiken, forskningen, hushållsavfallet och vad som ligger bakom det.
Vårt mål är att nå in i finrummen där besluten fattas men också ner i avfallspåsarna, ut i tillagningskök, nå lantbrukarna, labbmiljöerna och grottar ner oss i distributörers och fryskedjans logik.

Kort sagt: vi vill ha ett finger i fler grytor och göra mer för att motverka svinn och avfall än någon annan ideell organisation gjort på området i Sverige.

För alla som vill få förstahandsinformation och ta del av arbetet i bakom kulisserna rekommenderas att bli medlem när det erbjuds. Mer om vad man då får, vad det kommer innebära och vad vi konkret kommer att jobba med presenteras längre fram i vår.

Med detta sagt och utan mer fördröjning följer nedan en sammanfattning av styrelsens medlemmar.

Överst från vänster: Kristoffer Gunnartz, Louise Ungerth, Åsa Stenmarck, Madeleine Österman, Tobias Bard, Måns Herngren

Åsa Stenmarck

Åsa jobbar till vardags på IVL Svenska Miljöinstitutet och har där jobbat med matavfallsfrågor sedan 2008. Bland annat har hon varit med och utvecklat den svenska statistiken liksom den som presenteras för EU28. Hon har också jobbat mycket med varför mat slängs och vad man kan göra åt det till exempel inom projekt om datummärkning, matdonationer och utredningar om styrmedel/lagstiftning som orsakar eller förhindrar matavfall. Det är en ära att få välkomna en så rutinerad och metodisk person som Åsa till teamet.

Louise Ungerth

Louise är utbildad lantmästare. Sedan tio år har hon tillsammans med dåvarande kollegor på Konsumentföreningen Stockholm, KfS, bland annat drivit opinion och påverkat myndigheter, departement, livsmedelsföretag och hushåll att se till att inte mat slängs och förfars från jord till bord.

Vi har gjort otaliga rapporter och attitydundersökningar och ordnat ”Restfester” och seminarier om matsvinn. Efter 20 år på KfS, som ansvarig för konsument- och miljöfrågor har jag nu gått över till egen verksamhet. Det känns spännande att få fortsätta engagemanget som styrelseledamot i föreningen Matsvinnet.

Madeleine Österman

Madeleine Österman är student vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon är aktivt engagerad som medlem inom studentorganisationen AIESEC, ett globalt nätverk som arbetar för att bidra till att uppnå FN:s hållbarhetsmål världen över.

Genom detta har jag under sommaren 2017 varit projektledare för ett projekt kallat Food Mission som tog sikte på att uppmärksamma problemet med det onödiga matsvinnet i Stockholm. Mitt intresse för hållbarhet och mat resulterar i ett försök att driva på en förändring i konsumtionen av våra resurser, vilket jag hoppas kunna bidra med i uppdraget som kassör och styrelsemedlem i föreningen Matsvinnet.

Tobias Bard

Tobias är tekniknörd som tycker att andra nördar är det bästa som finns:

Därför har jag valt att jobba med det jag gör. Min fokus ligger på människor, kommunikation, teknik och alla de spännande möjligheter och problem som uppstår när dessa ska interagera. Den röda tråden i min karriär har varit att bygga välmående och kreativa team i en föränderlig värld där förutsättningarna inte är desamma från en dag till en annan, vilket har lett till många roliga situationer, projekt och minnen. Bland annat fick jag vara med och ta emot världens första mobila guldlejon i Cannes.
Min fokus ligger på människan och jag är duktig på att skapa miljöer där medarbetare vågar och vill ta egna beslut och ansvara för att genomföra dem. Jag delar inte den auktoritära synen på företagsbyggande som genomsyrat större organisationer alltför länge, utan tror på den inneboende kraften i varje individ och viljan att göra gott.

Tobias är VD på teknikbyrån Prototyp och föreningen Matsvinnets sekreterare.

Kristoffer Gunnartz

Kristoffer är i grunden vetenskapsjournalist och numera också egenföretagare. Jag är extra glad åt att en person med sådan skärpa och erfarenhet går in som vice ordförande i föreningen Matsvinnet. Kristoffer har jobbat i snart tjugo år med att hjälpa forskare och experter att sprida samhällsvikitga kunskaper ut till alla oss andra – politiker, företagsledare, opinionsbildare, väljare och konsumenter – som behöver den för att kunna göra rätt val på väg mot en hållbarare framtid:

Jag jobbade i många år som vetenskapsjournalist på Sveriges radio och driver numera ett företag som utbildar forskare och experter i att berätta begripligt om sina kunskaper. De senaste åren har jag också lett projekt kring en hållbar stadsutveckling och en hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.

Måns Herngren

Vid sidan av karriären som filmskapare har Måns Herngren ett långvarigt intresse för mat och dryck. Ett intresse som under de senaste åren fått honom engagerad i flera stadsutvecklingsprojekt med fokus på hållbarhet.
Måns var en av initiativtagarna till popup-parken Pallis i Stockholm, ett projekt som förändrade och förenklade Stockholms stads regler kring medborgardriven stadsutveckling. Pallis blev även starten för en rad olika matmarknader där Måns tillsammans med andra matprofiler lagar mat på råvaror som annars skulle slängts från våra stora mataffärer.

Mårten Thorslund

Jag beskriver mig själv på OM-sidan men annars kan sägas om mig att jag är matsvinnsaktivist i både fysisk och digital person. Jag är ordförande i föreningen. Jag är en obotlig optimist, social entreprenör och stolt pappa till två döttrar och till föreningen Matsvinnet.

Hör av er om ni vill veta hur detta gäng kan förändra matsvinnet i Sverige och er verksamhet och vardag – vi hörs och ses!

4 thoughts on “Föreningen Matsvinnet är född!

  • 22 maj, 2018 at 19:51
    Permalink

    Hej vänner!
    Väldigt trevligt att läsa om er förening och dess viktiga grund.
    Vi jobbar sedan ett antal år med att minska matsvinnet och ser på frågan ur flera aspekter.
    Vi vill gärna inbjuda Er till att besöka vår verksamhet.

    Reply
    • 24 maj, 2018 at 15:17
      Permalink

      Hej Lasse! Tack för ditt meddelande! Vi känner till din verksamhet via media (och applåderar den förstås) men det vore bra och trevligt om vi kunde dela erfarenheter i någon form framöver. Vi kommer som förening att öppna för medlemskap inom kort, så ett första steg kan vara att bli medlem och därefter att se om vi kan hitta tillfälle att träffas, virtuellt eller i verkligheten fr o m augusti framåt. Väl mött och välkommen om du har vägarna mot huvudstaden också! Vh Mårten Thorslund, grundare och ordförande

      Reply
  • 1 november, 2018 at 19:31
    Permalink

    Hej!

    Vi slänger aldrig mat.
    Har aldrig gjort det.

    Ove o Gun

    Reply
  • 1 november, 2018 at 19:32
    Permalink

    Vi slänger aldrig mat.
    Har aldrig gjort det.

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *