Förbättra världen med mig och Tristram Stuart

UPPDATERING: Feeding the 5000 Stockholm kommer inte bli av, i alla fall inte i min regi. Jag har valt att kliva av samarbetet eftersom jag inte får till finansiering med partners efter de förutsättningar Feedback vill se, vilket är en helt okommersiella samarbeten. Nedan gäller med andra ord inte längre men istället för att ta bort inlägget låter jag inlägget finnas kvar tills det ersätts av ett framtida evenemang. Jag planerar ett under arbetsnamnet ”Matsvinnsresan”. På återhörande! /Mårten

Matsvinnet.se + Tristram Stuart + Feedback  = Feeding the 5000 Stockholm

Jag deltog under veckan för Nobelprisagalan i konferensen Our Food Your Planet, som var en del av Nobel Dialogue Week. Den som inte kunde vara där missade en hel de högintressanta föredrag, gripande berättelser och tankeväckande panelsamtal. Som tur är finns nästan hela dagen inspelad.

Där träffade jag Tristram Stuart, som jag haft lite del kontakt med tidigare. Vi kom fram till att vi ville koka ihop något ihop, i dubbel bemärkelse 🙂 Jag föreslog matlagning mot matsvinn, så som han redan med sin ideella föreningen Feedback. Han sade ja och vi har nu bestämt att köra antingen ett första lanseringsevenemang redan den 1 juni 2017. Fantastiskt kul!
Feedback är vana att laga mat till runt 5 000 personer, vilket de gjort tidigare i Los Angeles, London, New York, Aten, Paris, Milano och Vancouver och ett 40-tal andra stora och små städer, se här för fler exempel.

Sverige blir första landet i Skandinavien

Ni vet vad det står på Arlandas flygplats: Stockholm – the capital if Scandinavia. Hur det än är med den saken så blir Stockholm och Sverige den första plats i Skandinavien som kommer ha äran att minska matsvinnet genom ett Feeding the 5000-evenemang! Och det är tack vare ett möte en kontakt jag tog med Tristram Stuart snart efter jag lanserade Matsvinnet.se i 1 juli 2015 och efter att vi träffades i december.

Så nu jag räknar med att du som matsvinnsmotståndare och Sverige som nation är redo att bevisa att vi kan jobba tillsammans mot matsvinnet!

Jag uppmanar därför alla producenter, distributörer, livsmedelsföretag, livsmedelshandlare och konsumenter att delta på de sätt ni kan och vill. Alla insatser är viktiga.

Jag hoppas att du vill vara med och göra skillnad i juni och i augusti!

Feedback och Matsvinnet går samman om att arrangera och har nu även inlett ett samarbete med Smaka på Stockholm och deras konferens Sweden Food Tech (en del av Smaka på Stockholm) för att göra följande:

  1. Lanseringsevenemang 1 juni, halvdag under lunchtid, som en del av Sweden FoodTech. Under konferensen kommer gemensamt hackas och lanseras och på Medborgarplatsen kommer vi servera soppa, som tillagats av förstklassiga råvaror som annars skulle blivit mastvinn, i köket på Clarion Hotel Skanstull.
  2. I augusti, oklart exakt vilket datum (men troligen endera av dagarna 21-27 augusti), kör vi Feeding the 500 Stockholm, det stora evenemanget centralt i Stockholm. 5000 personer ska få läsa sig mer om hur vi kan minska matsvinnet över ett gratis mål mat, gjort på matsvinn på en historisk plats i Stockholm. Önska oss lycka till och – inte minst – bli en del av lösningen!

Du är inbjuden!

Du behövs. Du är viktigt, det här är otroligt viktigt! För att kunna bli samarbetspartner/finansiär/sponsor, se detta dokument.

För att ta del av den goda maten, stämningen och atmosfären som kommer råda denna dag (fortsättning följer som sagt) och för att blir volontär fyll gärna i detta formulär (på engelska).

Så nu är frågan: vilka av er är med oss mot matsvinnet, på riktigt och hela vägen?

Är ni beredda på att delta för att för att skapa historia i Stockholm? Dela inlägget och ta del av detta unika tillfälle – varmt välkomna!

Kolla gärna också denna inspirerande video och Tristrams Ted Talk.

Vill du läsa eller dela detta inlägg och till någon som inte kan svenska men engelska så använd denna version.

Matsvinnet.se träffar Tristram Stuart

Matsvinnet serverar soppa gjort på matsvinn till 50 personer den 22 november 2017

Själv har jag hittills lagat ”räddad mat” (matsvinn) för upp till 50 personer för Danderyds kommun och Sundbybergs stad i samband med avfallsbolaget Sörabs föreläsningsserie Maten och Klimatet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.