Filmpremiär och panelsamtal av filmen ”WASTED!”

Matsvinnet på röda mattan, baby!

Det är ju underbart i all sin absurditet att matsvinnet i år och framförallt nu på fredag kommer att gå bli filmkändis också i Sverige! Egentligen är det på samma gång systemkollaps att problemet med matsvinn är så gigantiskt stort att Rockefeller Foundation finansierar några av de mest intressant matsvinnsprojekten just nu. Jag tänker då främst på Feedback och så filmen som detta inlägg ska handla om.

Se längre ner i inlägget hur du kan bli en del av detta unika tillfälle och se filmen först av alla och ta del av efterföljande intressant paneldiskussion med producenter – allt till kompispris till dig som följer Matsvinnet! Titta först på filmens drygt två minuter lång trailer. Filmen Wasted! har Sverigepremiär och du är inbjuden, se detaljer under rubriken ”Kompiserbjudande”.

Jag önskar att jag kunde ge också er i resten av landet mer än detta men det kommer förhoppningsvis en annan film till er som kan visas online och nästa år kommer ni alla se mer av Matsvinnet.se. Observera att en trailer är en trailer, filmen gräver djupare än så även men är klart optimistisk, och det måste vi också vara, eller hur?!

Kompiserbjudande

Så det är alltså filmpremiär nu på fredag den 10 november med en intressant efterföljande panel. Och du är min specialinbjudna gäst!

Panelen kommer inte bara prata matsvin. Temat för festivalen är Change och det kommer finnas en mängde intressant filmer på teman som den ökande andelen främlingfientligheten i världen/Europa, migrationsströmmar, klimatförändringar och .. ja förändringar i hur vi ser på jorden och dess resurser, exemplifierat väl i matsvinnet. Och det passar väl för mitt intresse av matsvinnet, som går på djupet till dess systemförklaringar.

Så häng på och kom och lyssna på avsevärt smartare människor än mig Mr Matsvinnet i Sverige också Beatrice Rindevall från Supermiljöbloggen, humanjuristen (vet inte om det är ett ord men hon driver en sådan firma) Viktoria Nyström, som också är författare och föreläsare om asylrätt och Lorentz Tovatt, som är riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Moderator är Jessica Cederberg Wodmar, hållbarhetscoach och författare av “Hyfsat hållbar”.

Du får härmed ett kompiserbjudande som följare av Matsvinnet.se:

Du köper ett årskort (ordinarie pris 260 kr) för 200 kr och får på köpet en garanterad plats till filmen kl 19:00 på fredag på biografen Grand och till den efterföljande paneldiskussion. Kortet kan du ha nytta av under resten av festivalen och under resten av 2017 och t o m augusti 2018. Skaffa din biljetter här.  Jag hoppas att vi ses på fredag!

Se trailern igen och läs mer och se en intervju med regissörer och regissörerna Anna Chai och Nari Kye inklusive medproducenten Antony Bourdain och kocken Danny Bowien här. Här hittar du också allt du behöver veta om filmen på svenska från Stockholm Filmfestival.

Om du vill bli påmind om varför du ska se filmen och gillar engelska kommer här en sammanfattning av problemets allvaret från hur filmen beskrivs av Tribeca filmfestival, där den först visades tidigare i år:

”Every year 80% of the world’s water, 40% of the world’s land, and 10% of the world’s energy is dedicated to growing the food we eat, yet in the same year 1.3 billion tons of food is thrown out. That’s a third of all food grown around the world being wasted before it even reaches a plate. WASTED! The Story of Food Wastesheds a light on the pressing issue of food waste. Executive Produced by author and chef Anthony Bourdain, the film doesn’t simply focus on the problem, but offers solutions like reorienting consumer perspectives on the food that is normally cast aside, and what changes we can make to our food production chain to create a more sustainable food system.”

Kan kockarna rädda världen – en snabb resumé för foodies och noviser

Svaret är: knappast, men det är troligt att de kan spela en viktig roll till att minska matsvinnet.
De har stor påverkan, rent av makt i dagens samhälle. Så förutom filmens tema så är det just kockarnas roll som särskiljer och gör filmen extra intressant och aktuell för alla foodies och folk som gillar lite stjärnglans. Några av att världen mest profilerade och karismatiska kockar är med i filmen. Personer med rockstjärnestatus i kretsarna såsom Dan Barber, Mario Batali, Danny Bowien, Antony Bourdain och Massimo Bottura.
Alla börjar på bokstaven B förresten, det är lite lustigt. Med den uppställningen måste man säga ett par meningar om dem för både foodies och alla andra. Är du inte så intresserad av kockar och krögare i filmen och deras relation till matsvinn, passion och deras bakgrund så sluta läsa nu och boka dina biljetter istället. För övriga kommer här en liten  kock/restuarang-nörderi:

Antony är, för er som inte känner till honom men är födda före 90-talet, lite som en amerikansk version av den engelska kocken Floyd (Keith Floyd), som rörde om i den svenska välfriserade TV-kockgrytan på 90-talet. Antony har ett mer amerikanskt storstadsmässigt sätt, ett vildare humör och ännu fler galna historier i bagaget. Han har gjort mycket TV och är känd för att skippa skitpratet och hitta små oväntade restauranger världen över. Men det var boken Kitchen Confidential som satte honom på kartan på tidigt 2000-tal.

Dan startade ”farm to table”-rörelsen via legendariska krogen han startat och driver, med tillhörande odlingar: Blue Hill at Stone Bar Farm. Han är ckså författare till en bok jag varmt rekommenderar: The Third Plate. För mig är han lite av en hjälte efter att jag sett Netlix-avsnittet med honom som ni får se en trailer av här.  Han har också drivit en popupp matsvinnsrestuarang med samma namn som filmen: wastED.

Danny kände jag inte till innan jag såg filmen, men nu gillar jag honom. För att han vågar äta alla … sjuka saker han äter i filmen, vid hans besök i Japan, jag kan inte avslöja mer än så utan att förstöra delar av filmen. Han verkar varit med om sina ups and downs han också.

Mario Batali har drivit krogar länge i USA och verkat lika länge för italiensk matlagning men också tillsammans med en av sina krögare listat ut hur man kan servera sådan ”bifångst” som annars slängs eller blir djurfoder, hur man kan få ut och bespara lite stress från våra utdöende hav. Här en länk till restuaruangen Esca  där han pratar med en annan sköning, Dave Pasternack. I filmen fäller de några underbara kommentarer som att allt man kan döda i havet kan man äta, och jämför att servera ”skräpfisk” först billigt först under nytt coolt namn för att sedan höja priset ännu mer vilket jämförs med att ge bort droger första gången och därefter skapa ett behov ;). Det är lite som et avsnitt av The Sopranos.

Massimo Bottura, som blev mest känd efter att ha öppnat Osteria Franescana men han förtjänar Matsvinnet:s hjältestatus efter att ha startat ett soppkök som serverade mat på matsvinn som serverades gratis till fattiga under OS i Rio .

Mitt budskap är därför att det är klokt att blanda in stjärnkockarna i matsvinsgrytan.
Vi behöver alla om vi ska minska svinnet på de nivåer vi har målsättningar på, halverat till 2030 är ett klart ambitiöst mål!
Ju fler som kan hjälpa till att få folk med ”mycket pengar och lite tid” som spenderar mycket på restauranger och mat att minska sitt matsvinn och se allvaret i frågan så är mycket vunnet.
Om det blir coolt att motverka matsvinn har vi kommit en bra bit på väg mot en förändring också i folks egna kök och vardag.

Sveriges och det nordiska matundrets roll

Jag har ju skrivit tidigare skrivit att det bubblar i restaurangvärlden kopplat till matsvinn. Så även lilla Sverige har ysmboliskt värde här. I filmen nämns bara Sveriege än gång men då som ett land som jobbar mot matsvinn (tack för det Antony Bourdain + researchgänget!). Så ja Sverige har ju blivit kända på senare år som en del av det nya nordiska restaurangscenen och undret, ”the new nordic”, som kanske inte är så nytt längre kanske. Främst har väl Paul Svensson profilerat sig som matsvinnsbekämpande kocken framför andra  i Sverige och jag gillar och har stor respekt för vad han gör.

Men jag tror Paul och andra svenska stjärnkockar håller med mig om att vi i ärlighetens namn har en stor mängd mathjältar som inte är profilerade, exempelvis privatpersoner, förskolekockar, skolkockar och andra som lokalt räddar mat från att bli matsvinn och lär ut en läxa eller två till nästa generation på vägen. Många av dessa följer mig på Instagram, gå in för exempel den vägen om du vill. De gör förstås minst lika mycket nytta mot svinnet och på andra sätt varje dag, som någon Stockholms eller megastorstad-baserad kock men får kanske inte samma erkännande.

Men så ser det ut världen och alla köksarbetare, och andra som gör lika viktiga sysslor i kök/restaurang behövs verkligen! Den stjärnglans och medias uppmärksamhet som Paul och hans utländska kockkollegor får är bra eftersom svinnet måste bekämpas med alla medel!

Som sagt allas minskade svinn och berättelser om vägen dit är nödvändiga, vi behövs alla!

Så sammanfattnignsvis: alla i stugorna, staden och storstaden behövs och ni som har chans att komma loss i Stockholm på fredag: den här filmen och det här tillfället vill du inte missa. Vi ses!

/Mårten

 

2 thoughts on “Filmpremiär och panelsamtal av filmen ”WASTED!”

 • 7 november, 2017 at 08:13
  Permalink

  Å vilket bra erbjudande. Tusen tack. Hade kommit som ett skott, men är tyvärr, tyvärr upptagen.

  Reply
  • 7 november, 2017 at 09:07
   Permalink

   Ja, eller hur! Synd! Men det går fler tåg, men till just denna film vet jag inte när den eventuellt går upp eller blir publik, men jag kan fråga om det. Detta verkar vara en film som turnerar på filmfestivaler. Liksom 99,5 % av alla andra filmer. Tyvärr är det ju bara en handfull film som går upp på bio..

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.