Reflektion från kickoff mot matsvinnet

Kickoff om matsvinnet i Sverige

Det pratas mycket om matsvinnet numera och det är förstås bra, även om det vore ännu bättre om vi inte behövde diskutera igen och igen att vi slänger 1/3 till 1/2 av all mat och dryck vi producerar..
Vad som menas när man talar om matsvinn skiljer sig lite beroende på om man är storkök, jobbar med förädling i livsmedelsindustrin, grossist som jobbar med distribution och lagerhållning, livsmedelshandlare, jordbrukare, konsument eller om man jobbar med avfallshantering. Därför är det bra när branschens alla delar och intresseorganisationer träffas och samverkar mot matsvinnet någon gång ibland.

Så skedde (delvis) onsdag den 4 oktober då det var kickoff på Miljödepartementet i Stockholm och arbetet mot matsvinnet startades igång (igen) officiellt. Detta efter ett statligt initiativ från Näringsdepartementet (igen) till Livsmedelsverket (igen) och där också Jordbruksverket och Naturvårdsverket fyller viktiga funktioner från myndighetshåll (igen). Under en heldag skulle vi alltså inspireras och informeras och diskutera hur vi kan minskat matsvinnet under åren 2017-2020.
Det finns också ett nätverk, kallat SaMMa (samverkansgruppen för minskat matavfall), som jag är med i och i egenskap av det var jag där, för att lyssna och ibland också delta i diskussionen. Här finns industrin med och små och stora företagare, organisationer och aktörer från civilsamhälle som på olika sätt verkar för att minska svinnet.
Vill man ta del av de presentationer som finns från dagen kan man göra det här. Jag rekommenderar särskilt de från Wrap (UK), Matvett och Q Meierierna (Norge).

Elefanten i rummet

Jag hade bestämt mig för att ta tillfället i akt när så maktens korridorer hade samlats i en och samma lokal att ställa en del frågor som jag haft efter de senaste 2,5 åren jag jobbat mot matsvinnet på mitt sätt. Det var också väl valt tillfälle när vi nu hade de två inspitionsländerna Norge och England, som enligt landbygdsminister Bucht var specialinbjudna för att ”vända utvecklingen” i Sverige som ministern uttryckte det. Ibland tolkade jag tystnaden i salen efter mina lite envisa frågor, där jag ville ha klara besked på om de engelska och norska exemplet så att säga rymdes inom det svenska uppdraget som vi alla var där för att kicka igång. Till slut kände jag mig som elefanten i rummet. Eller var det i själva verket så att jag var den enda som pekade på elefanten och sa: där är den och den är naken?! Det skulle komma att visa sig nödvändigt att reda ut en del av det som jag frågade om eftersom alla var ense om att modellen framåt hade presenterats av de norska och engelska delegaterna.

Jag var också inbjuden att prata i PI Morgon och intervjun hör ni här och även under lunchen, halvvägs in i dagen blev jag telefonintervjuad av P4 Extra vilket går att höra här. Intervjuerna hade, liksom intervjun jag gjorde nyligen i P1 programmet Plånboken en månad några inledande frågor om omfattningen av och problematiken med matsvinnet, därefter fokuserar msn på några korta tips. Gott och väl så, men har vi inte redan hört detta hundra gånger redan?

Förresten är här en ursäkt på sin plats. Om ni var inne på Matsvinnet.se under dessa dagar och märkte att det tog tid att ladda sidan så ber jag om ursäkt för det, jag fick en otrolig besökstopp under på bara några timmar med tusentals besökare. Jag kommer även att rensa upp och snabba upp sidans laddtid så att ni får vad ni kan förvänta er av Matsvinnet.se – snyggt förpackad och samtidigt fördjupad kunskap. Snygga, snabba och innehållsrika sidor finns det gott om, inte minst hos livsmedelskedjorna men de saknar menar jag det djup och den problemställning som är nödvändig. Om vi ska ta gå till botten med problemet och kunna halvera det till 2030 exempelvis måste matsvinnet förstås på djupet och på allvar.

Vilka mål har vi att förhålla oss till?

Det övergripande målet är det från FN:s hållbarhetsmål (de s k globala målen), nr 12.3 om att halvera matsvinnet i alla led till 2030.

  • 12.3 Till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.

Det är ett ambitiöst och långsiktiga mål, som de flesta av er som intresserat följt Matsvinnet.se här på bloggen, Facebook , Twitter och Instagram känner till att jag via olika upprop, namninsamlingar och på andra sätt delat information om. Hur positivt det än kan vara så är det långt fram i tiden och långt ifrån enkelt att nå till. Så om vi istället skulle navelskåda lite, hur ser det ut i Sverige 2017 och framöver? Inte så glimrande. Vi ligger på en jämnhög nivå vad gäller matsvinnet och matavfallet ökar till och med. Matsvinnet kan jag inte sägas något med säkerhet om huruvida vi ser en, som det ibland påstås minskande trend. I vissa delar av livsmedelskedjan har svinnet ökat över lång tid (minst sedan 2010) och eventuellt har det börjat avta i delar av kedjan i den senaste mätningen från 2014 (utkom 2016), men det är för mycket osäkerheter med de senaste årens två olika mätningar för att säga något säkert anser jag.

  • Det finns sedan tidigare en svensk målsättning från Naturvårdsverket, som ansvarar för rapporteringen och mätning av både matavfall och matsvinn i Sverige, om att vi ska minska matavfallet med 20% till 2020 jämfört med 2010 års nivå och svinnet behöver därmed minskas med minst en tredjedel redan till 2020, om drygt 2 år..

Det kommer vi helt enkelt inte klara, det vågar jag lova, även om man i denna siffra exkluderat primärproduktionen alltså jordbruk och fiske.

Når vi målen?

Trumvirvel…(spoiler alert):

Nej, jag tror inte vi når en minskning av matsvinn med 1/3 till 2020. Det är egentligen för tidigt att uttala sig om vi når ett halverat matsvinn till 2030 globalt. Eller är det det..?

Jag är beredd att äta up min hatt om den är ätbar (självklart!) eftersom jag kommer göra den av valfritt matsvinn, som jag tvinnar till en hatt. Det finns gott om råvara att torka i ugn och minska matsvinnet med några hekto.

Exit the Elefant

Jag var ganska förväntansfull vid början av kickoffen eftersom jag möttes av de norska och engelska exempel som jag tidigare själv hänvisat till som förebilder, nu var de inbjudna för att sätt lite eld i baken på industrin och makthavarna, så jag var klart peppande under den första del av dagen då de pratade och själva bjöd in den svensk industrin till dans (varsågod, det är bara att använda vårt exempel sa exempelvis Bent från Q Meirierna och Anne-Grete Haugen från Matvett).

Dessvärre blev det ordentlig sordin på stämningen under andra halva dagen eftersom diskussionsdelen tappade tempo och inte lyckades få till några särskilt dynamiska diskussioner, det var märkligt tyst med frågor och initiativ. Hade jag då vetat vid lunchintervjun med P4 Extra om de negativa beskeden om att en svensk version av Wrap och Matvett inte är möjlig, vilket framkom senare hade min dom i intervjun varit mycket hårdare och mer i stil med detta inlägg.

Uppmaning till branschen

Men här kommer också ”the silver lining” som det så vackert heter i form av en förstärkt tro på att nödvändigheten med att kämpa och fortsätta driva Matsvinnet.se och till branschöverspännande samtal, som jag hörde Näringsdepartementet säga att de efterlyser och vill ha med handeln och industrin. Så vad väntar vi på? Någon måste ta första steget. Näringsdepartementet kanske kan säga det ännu tydligare att man vill spela bill, kratta i manegen och bjuda upp aktörerna till dans, men nu måste också industrin greppa allvaret och steppa upp.
Det annars kommer förfölja dem och fläcka ner deras anseende och rykte. Det skulle räcka bra om den ena av Axfood, COOP eller ICA gick i bräschen eller att en mindre aktör som Bergendahls (CityGross mm) utmanade jätten ICA. Eller att några oberoende ICA-handlare sa stopp till svinnet och delade mitt inlägg med sina chefer och kollegor. De tre stora kedjorna kontrollerar tillsammans 9 av 10 tuggor mat som svenskarna äter. Det skulle räcka med att mycket mäktiga Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen pratade med sina medlemmar så skulle sådant samtal äga rum eftersom de samlar i princip hela branschen. Jag har därför en uppmaning industrin, handel, branschen, myndigheter om att samlas på det sätt som vi sett i Norge och UK.

Ta matsvinnet på största allvar, det kommer bita oss all i svansen annars!
Det enda som ger önskad effekt är enligt norsk eller engelsk förlaga.
Dessa länder har bevisat att det mödosamt men effektivt går att minska svinnet över tid.
De har också visat att finansieringen är möjlig och sist men inte minst:
De har som bevisats ge tillbaka 14 gånger pengarna (Wrap, UK)!

Så även om jag känner mig lite nedslagen av dagen så är jag ändå med fast övertygad i behovet av Matsvinnet.se är intakt och ökande! Så pass att jag nu börjar lobba mig in mot högre höjder. Jag vill avsluta med ett citat: som lika mycket handlar om mig och min verksamhet som alla myndigheter och organisationer som pratar, skriver och debatterar matsvinnet:

If you want to teach people a new way of thinking, don’t bother trying to teach them. Instead, give them a tool, the use of which will lead to new ways of thinking.

Citatet kommer från R. Buckmeister Fuller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.