Det bubblar i matsvinnsgrytan på krogen

Mat ska ätas inte slängas

Det enklaste sättet att inte slänga mat är förstås att motverka matsvinnet genom att istället äta upp det. Det har dykt upp en del appar som gör att folk i tätorter/storstäder kan köpa mat billigare från restauranger och caféer oftast samma dag som det tillverkas eller sådan som snart blir gammal. Exempel på dessa är ResQClub, Karma, Olof. Jag kommer göra en intervju med folket bakom Matmissionen och Sopköket och Rude Food under hösten. Matmissionen finns utanför Stockholm och jag har tidigare träffat Matsmart som liksom andra lokala butik jobbar för att sänka priset på matvaror som närmar sig bästföredatum.

Restaurangerna rör om i matsvinnsgrytan

Den senaste mikrotrenden är faktiskt att starta matsvinnsrestauranger, så som progressiva Dan Barber, manen bakom Blue Hill Farm (se trailer här för avsnittet med honom i Chefs Table på Netflix) gjort med wastED i New York. På hemmamarknaden och krogen bubblar det alltså i grytorna och att ”mat räddas”.

I oktober 2017 öppnar Matmissionens en restaurang som ska tillaga mat som annars riskerar att bli matsvinn, i Veddesta utanför Stockholm, vi har sedan flera år etablerade catering-restaurangen RudeFood i Malmö och Sopköket i Stockholm och nyligen öppnades en i Västerås. Det ser ljust ut på krogscenen! Med det sagt är det ändå upp till dig och mig att hjälpa till att skriva historia, fatta pennan och gör ett löfte om att påverka nyordslistan som för 2016 för 2017 och framåt:

Flickr: ”Daria Nepriakhina” by Daria / epicantus, used under CC0 1.0 Universal (CC0 1.0). Cropped.sidan

:

”Matsvinnsbutik” var ett av Sveriges nyord för 2016. Låt oss se till att äta hos dessa eldsjälar så att ”matsvinnsrestaurang” blir ett för 2017!

Dela
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page

One thought on “Det bubblar i matsvinnsgrytan på krogen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *