Det bubblar i matsvinnsgrytan på krogen

Mat ska ätas inte slängas

Det enklaste sättet att inte slänga mat är förstås att motverka matsvinnet genom att istället äta upp det. Det har dykt upp en del appar som gör att folk i tätorter/storstäder kan köpa mat billigare från restauranger och caféer oftast samma dag som det tillverkas eller sådan som snart blir gammal. Exempel på dessa är ResQClub, Karma, Olio. Jag kommer göra en intervju med folket bakom Matmissionen och Sopköket (Stockholm) , Resursrestaurangen (Göteborg) och Rude Food (Malmö) under vintern så håll utkik på bloggen! Matmissionen finns utanför Stockholm och jag har tidigare träffat Matsmart som liksom andra lokala butik jobbar för att sänka priset på matvaror som närmar sig (allt är relativt, inte sällan ligger datumet på deras varor 6+ månader bort) bästföredatum.

Restaurangerna rör om i matsvinnsgrytan

Den senaste mikrotrenden är faktiskt att starta matsvinnsrestauranger, så som progressiva Dan Barber, manen bakom Blue Hill Farm (se trailer här för avsnittet med honom i Chefs Table på Netflix) gjort med wastED i New York. Det bubblar alltså i grytorna!

I oktober 2017 öppnar Matmissionens en restaurang som ska tillaga mat som annars riskerar att bli matsvinn, i Veddesta utanför Stockholm. Vi har sedan flera år etablerade catering-restaurangen RudeFood i Malmö och i Göteborg finns alltså Reursrestaurangen och i Stockholm Sopköket . Nyligen öppnades en till i Västerås (se min intervju med förgrundsfiguren Magnus Hansson här).
Det ser alltså ljust ut på krogscenen. Vilka har jag missat som finns på din hemort eller som du känner till?
Så nu är det upp till dig och mig att hjälpa till att skriva historia och påverka och minska svinnet för 2017 och framåt:

Flickr: ”Daria Nepriakhina” by Daria / epicantus, used under CC0 1.0 Universal (CC0 1.0). Cropped.

”Matsvinnsbutik” var ett av Sveriges nyord för 2016. Låt oss se till att äta hos dessa eldsjälar så att ”matsvinnsrestaurang” blir ett för 2017!

One thought on “Det bubblar i matsvinnsgrytan på krogen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *