Det bubblar i matsvinnsgrytan på krogen

Mat ska ätas inte slängas

Det enklaste sättet att inte slänga mat är förstås att motverka matsvinnet genom att istället äta upp det. Det har dykt upp en del appar som gör att folk i tätorter/storstäder kan köpa mat billigare från restauranger och caféer oftast samma dag som det tillverkas eller sådan som snart blir gammal. Exempel på dessa är ResQClub, Karma, Olio.

Jag har kontakt med personerna bakom Restaurang Spill i Malmö, Matmissionen och Sopköket (Stockholm), Resursrestaurangen (Göteborg) och Rude Food (Malmö) för att nämna några framstående på att minska matsvinnet i restaurangkök.

IKEA har som ambition att halvera matsvinnet i sina restauranger redan till år 2020 (!). De har därför investerat i teknik med vågar, mätningar och uppföljning i varuhusens restauranger och de har också nyligen investerat 100 Mkr i Matsmart som liksom andra jobbar med att sälja restpartier och varor med ”kort” (allt är relativt) bäst-före-datum”.

Restaurangerna rör om i matsvinnsgrytan

Den senaste mikrotrenden är faktiskt att starta matsvinnsrestauranger, så som amerikanska kocken Dan Barber, manen bakom Blue Hill Farm (se trailer här för avsnittet med honom i Chefs Table på Netflix) gjort med wastED i New York. Det bubblar alltså helt klart i grytorna!

I oktober 2017 öppnade Matmissionens en liten servering för att tillaga mat som annars riskerar att bli matsvinn i Veddesta utanför Stockholm.

Nyligen öppnades ReTaste av Paul Svensson och Christofer Ekman i Stockholm, läs mer här.

Det finns även en till variant i Västerås (se min intervju med förgrundsfiguren Magnus Hansson här).

Det ser alltså ljust ut på krogscenen. Vilka har jag missat som finns på din hemort eller som du känner till?
Så nu är det upp till dig och mig att hjälpa till att skriva historia och påverka och minska svinnet framåt:

Flickr: ”Daria Nepriakhina” by Daria / epicantus, used under CC0 1.0 Universal (CC0 1.0). Cropped.

”Matsvinnsbutik” var ett av Sveriges nyord för 2016. Låt äta hos dessa eldsjälar så att ”matsvinnsrestaurang” blir ett för 2017 eller 2018!

One thought on “Det bubblar i matsvinnsgrytan på krogen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.