Viktigt upprop: Var med och halvera matsvinnet!

”Feeding the 5000” serverar ett gratis mål mat för alla som en kampanj mot matsvinnet
. Bilden är från London, November 2011.

88 miljoner ton mat slängs årligen inom EU.
5 miljoner människor räknas som fattiga i Europa.
Matsvinnet inom EU skulle samtidigt kunna mätta deras magar 9 gånger om.

I teorin i alla fall, för vi kan förstås tyvärr inte distribuera all den maten till alla dessa personer. Men det sätter ändå strålkastaren på hur galet omfattande och onödigt matsvinnet är. Och vi kan nu bevisa och motarbeta denna dårskap genom att skriva under på detta upprop.
EU parlamentet ska snart rösta om förslaget att halvera matsvinnet till 2030. USA har redan beslutat om motsvarande sänkning. Kan jänkarna så kan banne mig vi också!
Du kan vända utvecklingen idag men senast den 24 januari genom att skriva på och dela detta upprop!

Det har visat sig svårt att för oss som jobbar med informationskampanjer att få till någon bestående eller betydande minskning. Vissa positiva indikationer på att matsvinnet vänder nedåt finns ändå i delar av kedjan i Sverige, men främst är det attitydförändringar och det är hoppfullt och belöningen för många års arbetet. Det är förhoppningsvis snart lika socialt udda att slänga mat som att leva som en miljögris på andra sätt (onödigt energikrävande livsstil med stora hus, långa och många flygresor, bensinslukande bilar, slit-och-släng-konsumtion osv).

Men det räcker ingenstans med indikationer. Vi måste få till bindande avtal. Nu har du din chans att påverka EU-parlamentet i denna viktiga fråga!

Skriv under idag och dela budskapet om att det måste göras före den 24 januari.

För som professor i miljövetenskap Johan Rockström säger: ”klarar vi inte maten (syftandes på matsvinnet) så klarar vi inte klimatet ” (syftandes på klimatavtalet i Paris). Det kanske lättaste och tydligaste sättet att påverka matsvinnet, förutom att förstås minska sitt eget svinn, är att påverka många andra och beslutsfattare genom att göra det bindande för EU:s medlemsstater att skriva på.

Namninsamlingen/kampanjen riktar sig till England och EU. Vi borde förstås ha haft ett sådant upprop i Sverige, men dessvärre har vi inte en motsvarande samling organisationer. Jag är liksom bara .. jag.. Och volontär. Men med er i ryggen känner jag mig optimistisk! Så vad väntar ni p: skriv under och dela! Tack för ditt engagemang!

Vill du läsa mer om EU:s arbete mot matsvinn så besök informationskampanjen Re:fresh.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.